Djelovanje Zmajskog stola u Karlovcu tijekom rujna 2016.

1.)   16. rujna. 2016. u okviru proslave grada Ogulina, katedra Čakavskog sabora Modruše i Gradske knjižnice i čitaonice Ogulin predstavili su knjigu:
Knezovi Modruški Bernardin i Krsto Frankopan. Mačem i govorom za Hrvatsku, autora dr. sc. Milana Kruheka, Zmaja Dubovačkog II.
Knjigu su predstavili: recezent, prof.dr.sc.Željko Holjevac, Zmaj od Sokolca, urednik Zvonko Trdić i sam autor dr. sc. Milan Kruhek.
U 15 st. grad Modruš je na vrhuncu svoje veličine i slave. To je grad modruških građana, dominikanskog i franjevačkog samostana, grad Krbavsko-modruške biskupije i grad Bernardina Frankopana(1453-1529) i njegove obitelji. Bernardin je bio jedan od najvećih i najistaknutijih osoba Frankopanskog roda i jedan od najznačajnijih povijesnih osoba svoga vremena. Autor u knjizi opisuje od njegova djetinjstva na Modrušu, do velikih ratnih podviga u suzbijanju osmanlijskih navala u Hrvatsku, njegove evropske diplomatske borbe živom i pisanom riječju za spas kršćanske Hrvatske i ugroženog kršćanstva Evrope. Oslanjali su se najviše na sebe i svoje podanike, jer pomoć je teško od drugih dolazila. Ratnički neustrašiv prema neprijateljima, pravedan prema svojima, neumoran u stvaranju kulturno-povijesnih spomenika crkava, samostana i utvrda (Ogulin, Drivenik, Ribnik, Grobnik, Novigrad na Dobri) posebni štovatelj Blažene djevice Marije, živio je duže od sve svoje djece (preko 70 g.)
Njegov sin Krsto (1482-1527), sličan ocu po hrabrosti u borbama protiv turskih i mletačkih osvajanja frankopanskih i hrvatskih zemalja , ali brži i mladenački agresivniji, imao je dramatične obrate u svom životnom putu. Od ratovanja za otetu frankopansku baštinu, mletačkog utamničenja u Veneciji, burnog uključivanja u evropsku politiku i hrvatsku diplomaciju, do spašavanja Jajca i slučajnog smrtnog ranjavanja kod Varaždina. Pokopan je u Modrušu u frankopanskoj grobnici i tako je završio njegov životni put od Modruša do Modruša.

2.)  17.9.2016. održana je u Nacionalnom svetištu sv. Josipa u Karlovcu promocija knjige “10 zapovijedi” autora prof. Damira Jelića.
Samom predstavljanju knjige predhodilo je misno slavlje koje je predvodio rektor Svetišta mons. Antun Sente, Zmaj od svetog Križa. Knjigu su predstavili: mons. Ivan Šaško, pomoćni biskup zagrebački, mr. sc. Zvonimir Gerber, Zmaj Karlovački od Šanca, likovni i grafički urednik knjige i sam autor, karlovački gradonačelnik prof. Damir Jelić. Uz predstavljanje knjige postavljena je i izložba umjetničkih fotografija poznatih deset karlovačkih fotografa koji su sudjelovali u ilustraciji samoga izdanja. Mr. sc. Zvonimir Gerber, Zmaj Karlovački od Šanca, uredio je i veliku prodajnu izložbu fotografija iz knjige. Sav prihod od prodaje knjiga i fotografija namijenjen je Nacionalnom svetištu sv. Josipa u Karlovcu. Knjiga “10 Zapovijedi” se ne čita poput romana u jednom dahu, nego je ona svakom čitatelju poziv na razmatranje, preispitivanje i osobno formiranje u svijetlu Božjih zapovijedi. Znakovite i kontemplativne fotografije slikovno su obogatile autorove meditacije.

3.)  19.9.2016. održana je promocija časopisa “Svjetlo”, časopisa za kulturu, umjetnost i društvena zbivanja, Karlovac 2016.1-2, Matice hrvatske, Ogranak Karlovac, u kome su objavljena 2 rada naše zmajske braće:
a) Rečica kod Karlovca-Bleiburg prije Bleiburga, autora dipl. iur. Marinka Marinovića, Zmaja Gornjokotarskog od svetog Ivana.
U tekstu se govori o velikom stradanju domobrana iz okolice Karlovca, koji su bili smješteni u selu Rečica kraj Karlovca, dijelu obrambenog prstena oko Karlovca, a koji su unatoč pregovorima s partizanima o predaji, na prepad, u noći 4.ožujka 1945. napadnuti, ulovljeni u klopku i poubijani. Preživjeli, nakon predaje i zarobljavanja, u velikom broju bez suđenja, ubijeni su i masakrirani. Te je noći ubijeno i izmasakrirano 265 domobrana , a 45 ih je nestalo najvjerojatnije u Kupi. Rijetki su se spasili skrivajući se danima, preplivavši hladnu Kupu i danas su preživjeli svjedoci još jednog hrvatskog Bleiburga.b) Posjeta Karlovčana Bečkom Novigradu uoči 345.obljetnice pogubljenja Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana, autora prim. Mirice Rapić, Zmajice Mrežničke
U tekstu se govori o tome što to veže Karlovčane i Ozljane za obitelj Zrinski i Frankopan, o prvom hodočašću pred 17 g. članova Zmajskog stola u Karlovcu na mjesto njihova pogubljenja i njihovog posljednjeg grobnog počivališta u Bečkom Novigradu. Kontinuirano kroz dulji niz godina pa sve do danas, štovanje i hodočašće u Bečki Novigrad, Zmajskog stola u Karlovcu se nastavilo, te je postalo na neki način poslanje našeg karlovačkog Zmajskog stola. Zadnjih je godina brojem i različitom strukturom hodočasnika, preraslo u svojevrsnu povijesno-kulturnu županijsku manifestaciju, na spomen našim velikanima, a na ponos nama i našem narodu.

4.)  27.9.2016. U prigodi 250 obljetnice gimnazijskog obrazovanja u Karlovcu otkrivena je na istočnom zidu Franjevačkog samostana spomen ploča. Karlovački franjevci bili su utemeljitelji i voditelji karlovačkog školstva. Za tu prvu školu bio je i dograđen je prvi kat Karlovačkog franjevačkog samostana.
Ploču su postavili: Družba “Braća Hrvatskoga Zmaja”, Braća franjevci u Karlovcu i Karlovačka gimnazija. Meštar obredničar, maestro Josip degl Ivellio, Zmaj Brački II, u ime Družbe i Velikog meštra prof.dr.sc. Nevia Šetića, Zmaja od Istre, pozdravio je sve prisutne i kratko objasnio svrhu i poslanje naše Družbe, ali i pohvalu Zmajskom stolu u Karlovcu koji je na ovako malom području stare jezgre grada, postavio nekoliko spomen ploča. Nakon otkrivanja ploče u refrektoriju Franjevačkog samostana održan je Okrugli stol sa izlaganjima prigodnim za tu obljetnicu:
a) Mr.sc. Zvonimir Gerber, Zmaj Karlovački od Šanca u uvodnom izlaganju pojasnio je vezu Družbe “Braća Hrvatskoga Zmaja” i otaca franjevaca karlovačkog samostana, od kojih su trojica bili članovi Družbe. Izravna veza je otac Đuka Bencetić, župnik i gvardijan kome je Družba postavila spomen ploču, podsjećajući na njegovo zalaganje za otvaranjem prve pučke kuhinje u Karlovcu.
b) Pater Tomo Rumenjak u ime domaćina, karlovačkih franjevaca, govorio je o samom početku školstva u Karlovcu kojeg su pokrenuli oci franjevci i prije 1766. predavanjem na hrvatskom jeziku, u prostorima ovog samostana.
c) Mr.sc. Ivan Bulaja, govorio je pobliže o franjevcima kao utemeljiteljima i voditeljima karlovačkog školstva
d) Dr.sc.fra Danijel Patafta, o zasluzi franjevaca za školstvo s posebnim osvrtom na Karlovac
e) Prof. Anton Bosio, govorio je o planu i nastavnom programu Kraljevske gimnazije u Karlovcu
f) Dr.sc. Milan Kruhek, Zmaj Dubovački II, o hrvatskom kao nastavnom jeziku i školskom predmetu u Karlovačkoj gimnaziji.
g) Prof. Natalija Jadrić, djelatnica gimnazije, o Karlovačkoj gimnaziji u 20. st.Tekstovi izlaganja će biti objavljeni u časopisu “Svjetlo” Matice hrvatske, Ogranak Karlovac.

Bog nam sreću daj! – Hrvatski nek živi Zmaj!

Za Zmajski stol u Karlovcu, prim. Mirica Rapić, Zmajica Mrežnička