Doprinos Zmajskog stola u Karlovcu obilježavanju 100. godišnjice povratka markiza Frana Krste Frankopana i bana Petra Zrinskog u Domovinu, Zagreb, 30. travnja 2019.

Zmajski stol u Karlovcu sudjelovao je na izložbi u Hrvatskom državnom arhivu sa jednim plakatom, autora Zvonimira Gerbera, Zmaja Karlovačkog od Šanca. Na njemu je prikazan cijeli kronološki sukus zbivanja koja su doprinijela da se redovito od 2000. godine, oko 30. travnja hodočasti u Bečki Novigrad, na mjesto tragedije i posljednjeg počivališta zemnih ostataka naših velikana, prije njihova prijenosa u Domovinu 1929. godine.

Pročelnik Zmajskog stola u Karlovcu dr. sc. Milan Kruhek, Zmaj Dubovački II., pripravnici Zmajskog stola u Karlovcu, mr. sc. Zvonimir Gerber i dr. Mirica Rapić bili su gosti u Hrvatski povijesni institut u Beču, 1999 g. gdje je održano predavanje dr. sc. Milana Kruheka, o posjedima Zrinskih i Frankopana, prigodom 80. godišnjice prijenosa zemnih ostataka naših velikana u Domovinu. Tu je zahvaljujući tadašnjem veleposlaniku Republike Hrvatske u Austriji dr. sc. Ivanu Iliću i vlč. Jerku Matošu, ravnatelju Hrvatskog povijesnog instituta u Beču pokrenuta inicijativa za obnovom nadgrobne ploče na posljednjem počivalištu naših velikana prije premještaja u Zagrebačku katedralu, na njihovom grobu na mjesnom groblju u Bečkom Novigradu. Na plakatu su navedeni inicijatori te akcije i realizatori toga čina, a najzaslužniji za to je Zvonimir Gerber, Zmaj Karlovački od Šanca.

Nakon obnove grobnog mjesta 2000. godine u organizaciji Zmajskog stola u Karlovcu, nastavljeno je svake godine hodočašće, uoči 30. travnja u Bečki Novigrad, na mjesto stratišta i počivališta, da se povijest ne zaboravi. Svake godine to hodočašće je popraćeno sa sve većim brojem učesnika kako od članova Družbe “Braća Hrvatskoga Zmaja”, kulturnih udruga, KUD-ova, povijesnih postrojbi, učenika srednjih škola i osmih razreda osnovnih škola karlovačke županije, tako i predstavnika medija i društvenopolitičke vlasti, predstavnika veleposlanstva Republike Hrvatske u Republici Austriji, gradiščanskih Hrvata i njihovih udruga, kulturnih hrvatskih udruga u Austriji, te je ono preraslo u mjesto susreta kao povijesna, kulturna, duhovna i edukativna manifestacija.

Za prigodu posjete Bečkom Novigradu Zmajski stol u Karlovcu tiskao je i vodič sa opisom značajnih lokaliteta vezanih za samo zatočeništvo i pogubljenje na 30. travnja 1671. godine oko “ure 9-te” kako bi hodočasnici lakše pratili lokalitete zbivanja. Obavezno u mjesnoj katedralnoj crkvi u 12.00 sati služi se sv. misa za naše velikane na kojoj sudjeluju svi učesnici, a praćena je pjesmom naših KUD-ova. Povećanje broja učesnika dodatno se osjetilo nakon priključenja i suradnje sa Zmajskim stolom u Čakovcu.