Družba „Braća Hrvatskoga Zmaja“ na blagdan Rođenja Blažene Djevice Marije aktivno je sudjelovala u svečanoj procesiji, Solin – Gospa od Otoka. 8. rujna 2023.

Družba „Braća Hrvatskoga Zmaja“ 8. rujna 2023. na blagdan Rođenja Blažene Djevice Marije ili Male Gospe aktivno je sudjelovala u svečanoj procesiji ulicama grada Solina koja je krenula i završila na veličanstvenom Marijanskom prasvetištu Gospe od Otoka.

Tridesetak članova ove časne, domoljubne, svehrvatske i nepolitičke Družbe predvodio je prof. dr. sc. Mislav Grgić, Veliki meštar Družbe, a osmorici njih pripala je čast da na ramenima nose predivni kip KRALJICE HRVATA:

  • Milivoj Bratinčević, Zmaj Putaljski II., zamjenik pročelnika Zmajskog stola u Splitu;
  • Anđelko Vujeva, Zmaj od Dinare, pročelnik Sekcije gospodarstva, Zmajska matica;
  • Mladen Kuka, Zmaj Abesinski II., pročelnik Zmajskog stola u Karlovcu;
  • Ivan Mateša, Zmaj od Slovinja, zamjenik pročelnika Zmajskog stola u Karlovcu;
  • Josip degl’ Ivellio, Zmaj Brački II., pročelnik Umjetničke sekcije i bivši Meštar obredničar u dva mandata, Zmajska matica;
  • Ante Lučić, Zmaj od Levanta, zamjenik pročelnika Sekcije gospodarstva, Zmajska matica;
  • Nikica Milas, Zmaj od Bublina II., Zmajska matica i
  • Milan Bogović, udruga „Cetin – 1527. Cetingrad“, Zmajski stol u Karlovcu.

Isto tako, iznimnu čast imao je Karlo Knežević, Zmaj Dalmatinčev, stjegonoša Družbe iz Zmajske matice jer je upravo on nosio Družbin stijeg koji se ponosno vijorio iza stijega Gospe od Otoka uz pratnju stijegova Svete Stolice i Republike Hrvatske.

Blagoslov, nada, vjera i ufanje slili su se na hrvatski puk tijekom veličanstvenog euharistijskog slavlja kojeg je predvodio mons. Marin Barišić, nadbiskup u miru, na ovom svetom tlu, možda i najsvetijem u zemlji koju baštine HRVATI.

Naime, neki znanstvenici tvrde kako je Gospin Otok u Solinu, opkoljen rukavcima rijeke Jadro, bio prvo naselje Hrvata na ovim prostorima. Prema narodnoj predaji u Solinu je bilo sahranjeno sedam hrvatskih kraljeva. Bio je to, dakle, prvi nam poznati mauzolej hrvatskih kraljeva. Ali, to nije sve… Tijekom jubilejskih proslava Katoličke Crkve u Hrvatskoj poznatih pod skupnim imenom „Trinaest stoljeća kršćanstva u Hrvata“ koja su se protezala cijelo jedno desetljeće, od 1975. do 1984. dogodila su se četiri vrhunca: Prvi je vrhunac bio u Solinu 1976. (Jelenina ili Hrvatska marijanska godina), drugi u Biskupiji kod Knina 1978., treći vrhunac bila proslava Branimirove godine, održane na ninskome proplanku Sv. Grgur 2. rujna 1979., a posljednji, četvrti u Mariji Bistrici – bio je to Nacionalni euharistijski kongres (NEK).

I taj niz svetog Saveza Boga i Hrvata se nastavio. Tako je, za svoga drugoga posjeta Hrvatskoj, Sveti Otac Ivan Pavao II., pohodio i Solin. Papa se na GOSPINOM OTOKU, najstarijem marijanskom svetištu u Hrvata, susreo s mladeži 4. listopada 1998. Ovaj svakako najsjajniji trenutak u novijoj povijesti Solina, zbio se pred pedesetak tisuća mladih koji su u grad na Jadru stigli iz cijele Hrvatske da bi čuli jasnu poruku Svetog Oca:

Čuvajte blago vjere koju vam je povijest povjerila!.

Taj posjet Ivana Pavla II. HRVATI nikad neće zaboraviti, a posebno Družba „Braća Hrvstskoga Zmaja“ jer je tom prigodom „HRVATSKI PAPA“ proglasio kardinala Alojzija Stepinca, Zmaja od Bakačeve Kule i prvog blaženika Družbe, BLAŽENIM…

Mi, udovoljavajući želji Našeg brata zagrebačkog nadbiskupa Josipa Bozanića, te brojne druge braće u biskupstvu i mnogih vjernika, pošto smo razmotrili mišljenje Zbora za proglašenje svetih, Našom apostolskom vlašću dopuštamo da se časni sluga Božji Alojzije Stepinac odsada naziva blaženim i da se svake godine na dan njegova rođenja za nebo, desetoga veljače, može slaviti njegov spomendan na mjestima i na način kako je to određeno kanonskim propisima. U ime Oca i Sina i Duha Svetoga.

Današnji dan ponovo je znakovit … Apostolska nuncijatura u Republici Hrvatskoj objavila je 8. rujna na blagdan Male Gospe da je Sveti Otac Franjo nadbiskupom Splitsko-makarske nadbiskupije imenovao mons. Zdenka Križića, dosadašnjeg gospićko-senjskog biskupa. Imenovanje je točno u podne objavio javnosti apostolski upravitelj Splitsko-makarske nadbiskupije.

„Od Otoka Gospe, ti gledaj na nas, Isusa daj nam i moli za nas“.

Priredili: Zmajska matica, Zmajski stol u Karlovcu i Zmajski stol u Splitu