Otkrivanje spomen ploče “Rudolf Bićanić”, Bjelovar, 27. rujna 2018.

Na kući u Mažuranićevoj 2, u kojoj je Rudolfov otac imao trgovinu i gdje su Bićanići 20-ih godina živjeli, u Bjelovaru je 27. rujna 2018. povodom Dana Grada Bjelovara i Dana bjelovarskih branitelja otkrivena spomen-ploča Rudolfu Bićaniću, velikanu hrvatske ekonomske misli koju su zajednički postavili Družba Braća Hrvatskog Zmaja – Zmajski stol u Bjelovaru, Grad Bjelovar i Zavod HAZU u Bjelovaru. Tom prigodom govorili su dogradonačelnica Valna Bastijančić Erjavec, veliki meštar Družbe Nevio Šetić, Zmaj od Istre i pročelnik ZS Bjelovar Ilija Pejić, Zmaj od Česme. Veliki meštar Družbe BHZ Nevio Šetić i dogradonačelnica Valna Bastijančić Erjavec tom su prigodom otkrili ploču.

Poslije otkrivanja spomen-ploče promovirana je i knjiga Rudolf Bićanić – intelektualac, ideolog, antifašist, ekonomist: prilozi za biografiju povjesničara Željka Karaule, kandidata za redovitog zmajskog brata. Monografiju o Bićaniću objavio je Zavod HAZU u Bjelovaru. Knjigu su promovirali toga dana u bjelovarskoj Knjižnici uz autora recenzent ak. Dragutin Feletar, Zmaj Velikootočki, glavni urednik Slobodan Kaštela i urednik Vladimir Strugar, Zmaj Galovački. Na promociji je govorio i Bićanićev sin dr. sc. Ivo Bićanić. Uz građane događanjima su nazočila i zmajska braća zmajskih stolova iz Bjelovara i Koprivnice te pročelnik zmajskih stolova Anđelo Miloš, Zmaj od Preka.

Rudolf Bićanić (Bjelovar, 1905. – Zagreb, 1968.) velikan je hrvatske ekonomske misli, vizionar, zagovornik veće ekonomske, političke i kulturne neovisnosti Hrvatske 30-godina 20. stoljeća u Kraljevini Jugoslaviji koji se krajem 1943. priključio Titu i NOB-u. Kao viceguverner Narodne banke (1941.-1943.) čuvao je od pljačke i rasipanja njezinu imovinu. Kako poslije rata 1945. kao pripadnik HSS-a nije uspio naći zajednički jezik s novom jednopartijskom komunističkom vlašću, razišao se s Josipom Brozom. Tito ga je ipak zaštitio svjestan njegovih velikih zasluga za vrijeme rata i neposredno poslije kad je Bićanić zastupao Jugoslaviju u UNRRA-i, pa je Bićanić od 1946. do smrti 1968. predavao ekonomiku Jugoslavije na Pravnom fakultetu u Zagrebu.

Karaula je kronološki prikazao Bićanićev životni put i karijeru, brojna gostovanja na stranim sveučilištima, analizirao njegov rad u Gospodarskoj slozi, raščlanio neke od njegovih knjiga (Kako živi narod, Ekonomska podloga hrvatskog pitanja, Ekonomska politika FNRJ 1-3…). U drugom dijelu donio je arhivsku tajnu prepisku s Titom i drugima u tadašnjoj emigrantskoj vladi Jugoslavije.

Pročelnik Zmajskog stola u Bjelovaru
Ilija Pejić, Zmaj od Česme