Predavanje ‘Jelena Zrinski, najhrabrija žena Evrope svoga doba’, Kula nad Kamenitim vratima, 25. travnja 2019.

25. travnja 2019.godine u Kuli nad Kamenitim vratima, Mirica Rapić, Zmajica Mrežnička održala je predavanje pod nazivom: “Jelena Zrinski, najhrabrija žena Evrope svoga doba”, kako ju je nazvao francuski kralj Luj XIV., uz slikovni prikaz Zmaja Karlovačkog od Šanca.

Jelena jer zadnji je potomak obitelji Zrinski-Frankopan, koja je nastavila putevima svoga oca, podržavajući u Ugarskoj, gdje se udala za grofa Franju Rakoczy-a I., pobunu protiv habsburškog apsolutizma, a također i s drugim mužem Emerikom Tokely-em nastavak te borbe. Tri godine branila je tvrđavu Munkacz, opkoljena sa svojom djecom u njoj, odupirući se carskoj vojsci. Razmjenom za austrijskog generala, oslobođena je iz pritvora u Beču i prognana na područje Osmanlijskog carstva. Predstavljala je uvijek opasnost za Beč. U progonstvu je ostala do kraja života, bila je vrlo cijenjena i omiljena osoba, na izvoru svih evropskih novosti, zagovarajući nakon svega mir. Željela je poći na hodočašće u Jeruzalem, vratiti se u Ugarsku i naći sa svojom djecom.

Sudbina je htjela da to nije doživjela. Umrla je u Nikomediji (današnji Izmit), u Cvjetnoj poljani. Uz sve počasti pohranjena je u Carigradskoj crkvi sv. Benedikta 1701. Izvorni tekst na njenom sarkofagu najbolje govori o njenoj veličini i štovanju kako kršćanskog tako islamskog svijeta. Mađari ju štuju kao svoju nacionalnu heroinu jer je majka njihovog najvećeg junaka za oslobođenje od habsburškog apsolutizma, Franje Rakoczy-a II., koji je također završio izvan Ugarske u progonstvu.

1909. godine njeni zemni ostatci preneseni su zajedno sa ostacima njenog sina Franje Rakoczy-a II. (koji je umro prognan u Rodost-u, na Mramornom moru, a pohranjen u istoj crkvi u Carigradu gdje i ona), u katedralu sv. Elizabete u Košicama, gdje su zajedno uz sve nacionalne počasti pokopani. Tu počiva u zajedničkoj kripti sa svojim sinom i sinom Franje Rakoczy-a II., njenim unukom Josipom Rakoczyem. Na žalost, sudbina se ponovno poigrala, tako da se s njegovom djecom, ugasila loza Zrinski-Rakoczy-evih. Međutim oni nisu zaboravljeni od Mađara. Po mađarskim zastavama na sarkofagu vidljivo je koliko ih Mađari štuju i posjećuju.

Tekst sa sarkofaga Jelene Zrinski u crkvi sv. Benedikta u Carigradu – Istambulu preveden na hrvatski jezik:

Ovdje se odmara od herojskih napora
žena muškoga srca, spola svoga i vijeka slava,
preslavna gospođa Jelena Zrinski,
Zrinske i Frankopanske loze dika posljednja,
Tökolija vladara žena, a nekoć Rakocijeva,
dostojna muža i jednoga i drugoga,
velikom slavom slavljena kod Hrvata,
Erdeljaca, Ugra i Šikulaca.
Djelima slavnim vrlo poznata cijelom svijetu,
ravnodušno prolazila izmjenjivi udes sudbine,
u sreći jednaka, u nesreći još veća,
puna slave ratne,
pobožnošću kršćanskom izruči gospodinu junački duh.