Hodočašće Družbe u Bečki Novigrad (Austrija)

Družba “Braća Hrvatskoga Zmaja” u organizaciji Zmajskoga stola u Karlovcu vjerna svojoj tradiciji čuvanja uspomene na hrvatske velikane, svake godine tradicionalno od 1999 g., će obilježiti 345. godišnjicu pogubljenja Petra Zrinskoga i Frana Krste Frankopana 30. travnja 1671. godine u Wiener Neustadtu, Austrija. Otimajući od zaborava, a u znak poštovanja, akademici, redovni sveučilišni profesori i ostali znalci Zrinsko – Frankopanske tematike, tom prigodom iz naraštaja u naraštaj podsjećaju hrvatsku javnost na taj dio tragične hrvatske povijesti.

Grobno mjesto je obnovljeno 2000. g. poticajem Zmajskoga stola u Karlovcu kao spomen na posljednje mjesto počivanja hrvatskih velikana prije prenosa njihovih posmrtnih ostataka (zaslugom Braće Hrvatskoga Zmaja 20. srpnja 1907. g.) u katedralu Uznesenja Blažene Djevice Marije i svetih Stjepana i Ladislava u Zagrebu (Zagrebačka katedrala).

Tom najdostojanstvenijem okupljanju hrvata u Austriji uz poklonike zrinsko-frankopanskoga kulta iz Hrvatske, koji odlaze s dva autobusa iz Karlovca i Ozlja (s više od 120 poklonika iz Karlovačke županije) i ove godine, kao i svake dosada, pridružiti će se hrvatske udruge i narod iz Gradišća, Hrvatske akademske zajednice u R. Austriji, predstavnici Hrvatskog Povijesnog instituta iz Beča, Hrvatskog Panonskog instituta iz Gradišća, kao i mnoge druge udruge štovatelja Zrinsko-Frankopanskoga kulta iz Austrije. Spomenimo sudjelovanje učenika-hodočasnika: Gimnazije Karlovac, OŠ Slava Raškaj iz Ozlja, OŠ Žakanje, OŠ Grabrik Karlovac, OŠ Katarina Zrinski Krnjak, područne škole Bosiljevo kao i predstavnike grada Ozlja, grada Karlovca, općine Žakanje, općine Ribnik, KUD-a iz Rečice, spec. policije iz Domovinskog rata i predstavnike medija Županije karlovačke. Spomen obljetnica smrti Zrinskoga i Frankopana u Austriji počinje komemoracijom kod grobnoga mjesta, koje održava Zmajski stol u Karlovcu, na mjesnom groblju u Wiener Neustadtu. Koncelebriranu Svetu misu zadušnicu u katedralnoj crkvi, predvoditi će, kao i svake godine, župnici iz Hrvatske. Upaljene svijeće s hrvatskim nacionalnim obilježjima i lovorovi vijenci s hrvatskim trobojnicama će biti položeni na grobno mjesto, na tri spomen ploče na mjestu smaknuća i pod “sramnom” pločom na bočnom zidu katedrale u Bečkom Novigradu.

Događanjima će nazočiti i prisutnima se obratili izaslanik veleposlanika RH u Austriji sa svojim suradnicima, predstavnici Družbe “Braća Hrvatskoga Zmaja” (g. Kendjel), voditelj Zrinske garde iz Čakovca (g. Soboćanec) kao i predstavnici Hrvatske akademske zajednice u R. Austriji i predstavnici Gradišćanskih Hrvata. Formiranje svečane povorke na ulazu u groblje i odlazak do grobnog mjesta počinje u 10:00 sati. Polaganje vijenaca, paljenje svijeća, prigodna pjesma i molitva za duše Petra Zrinskoga i Frana Krstu Frankopana uz posebnu počast će dati udruge: Karlovačka Građanska garda, Frankopanska garda Ogulin i Zrinska garda iz Čakovca. Kao i svake godine do sada sudionici hodočašća ne snose troškove puta. Cjelokupno jednodnevno događanje zabilježiti će reporteri TV4r iz Karlovca i austrijske nacionalne televizije ORF za internet vijesti i emisiju koja će biti emitirana na austrijskoj televiziji u okviru programa Volksgrupen – Hrvati iste redakcije.

Mr. sc. Zvonimir Gerber
pročelnik Zmajskog stola u Karlovcu