UVODNA RIJEČ

Cijenjeni posjetitelji službene mrežne stranice Družbe “Braća Hrvatskoga Zmaja”,

naša drevna Družba ponosna je što se može svakom virtualnom putniku-namjerniku i na ovaj način predstaviti. Naravno, instituciju poput naše, koja djeluje na tako širokom domoljubnom, kulturnom, kulturološkom, nacionalnom, narodnom, znanstvenom, umjetničkom i nadasve svehrvatskom području i koja je osnovana prije gotovo 120 godina, teško je predstaviti i u nekoliko podebljih knjiga. No, svjesni smo želje i činjenice kako je u današnjem svijetu potrebna informacija do koje će se jasno i brzo, učinkovito i kratko, doprijeti do svakoga.

Stoga ova naša mrežna stranica nije monografija ili povjesnica Družbe. Ona je naša osobna iskaznica – onoga što smo bili, onoga što jesmo i onoga za čim i u budućnosti težimo. Smatramo značajnim svakome tko je dobronamjeran ponuditi ove informacije o nama jer u današnjem internetskom “moru” često plivaju i različiti “balvani” kojima nije cilj pokazati ili napisati nešto afirmativno ili pozitivno, nego je cilj samo i jedino obezvrjeđivanje, omalovažavanje, iskrivljavanje činjenica i stvaranje vlastitih fantastičnih konstrukcija. Želimo se i na ovaj način sučeliti s općim trendom negativnog i senzacionalističkog te pokazati i predstaviti dio onoga što Družba čini i radi, kroz svoje članove, kroz svojih 19 zmajskih stolova, kroz zmajsku maticu te konačno kroz aktivnosti i rad Meštarskoga zbora i Velikoga meštra kao izabranog vrhovnog tijela uprave Družbe.

Družba “Braća Hrvatskoga Zmaja”, tradicionalno je hrvatsko svjetovno bratstvo i kulturna udruga, osnovana u Zagrebu 16. studenoga 1905. godine. Družbu su osnovali Emilije Laszowski Szeliga, Prazmaj Brloški i Ozaljski I. i dr. Velimir Deželić st., Prazmaj Klokočki I., radi okupljanja svih hrvatskih ljudi pripravnih za djelovanje pod stijegom prijateljstva, bratstva i sloge u zajedništvu i jedinstvu hrvatskoga naroda. Družba je bila prva kulturna udruga u Hrvata koju su vlasti jugoslavenskoga komunističkoga režima zabranile i raspustile 4. ožujka 1946. godine te konfiscirale njezinu cjelokupnu pokretnu i nepokretnu imovinu. Družba je obnovljena u Zagrebu 23. lipnja 1990. godine te je bila prva od svih zabranjenih hrvatskih kulturnih udruga koja je započela svoje djelovanje u osvit stvaranja Republike Hrvatske. Družba je danas pravna osoba upisana u Registar udruga Republike Hrvatske pod brojem 00000113, od 22. siječnja 1998. godine. Naziv Družbe, koji je ustanovljen 5. prosinca 1906. godine, glasi: Družba “Braća Hrvatskoga Zmaja”, a na latinskom jeziku: “Societas fratres draconis croatici”, dok skraćeni naziv glasi: DBHZ. Sjedište Družbe je u Kuli nad Kamenitim vratima u Zagrebu, Kamenita ulica br. 3.

Uz starodrevno zmajsko geslo “Pro aris et focis, Deo propitio!” – Za žrtvenike i ognjišta s Božjom milošću!, želimo vam korisnu i poučnu šetnju ovim stranicama.

Bog nam sreću daj! – Hrvatski nek živi Zmaj!

​​​​​​Veliki meštar Družbe “Braća Hrvatskoga Zmaja” prof. dr. sc. Mislav Grgić, Zmaj Strossmayerski