Hodočašće u Bečki Novigrad na spomen pogibije Petra Zrinskoga i Frana Krste Frankopana, Bečki Novigrad, 22. svibnja 2021.

Družba “Braća Hrvatskoga Zmaja”, Zmajski stol u Karlovcu, već 20 godina organizira redovito hodočašće u Bečki Novigrad na spomen pogibije Petra Zrinskoga i Frana Krste Frankopana. U početku je to bila tek mala skupina nekoliko entuzijasta, koji su kasnije i primljeni u Družbu “Braća Hrvatskoga Zmaja” u redovito članstvo. Svake godine hodočasnika je brojčano bivalo sve više a hodočašće je postalo kako pučko-narodno, tako i edukativno, intelektualno i povijesno, pa niti dva autobusa nisu bila dovoljna za sve zainteresirane.

Uvijek su uz članove Družbe, na hodočašće bili pozivani učenici iz različitih srednjih i viših razreda osnovnih škola. Oni su tako, na stvarnom mjestu događaja, upoznati s tom hrvatskom tragedijom. Uz pomoć kulturno umjetničkih društava, pripadnika gradskih gardi i pripadnika društveno političkog i kulturnog života iz gradova karlovačke županije, to hodočašće je preraslo iz lokalnog, karlovačko-ozaljskog, na široko više županijsko (Međimurska županija) zajedničko sudjelovanje.

Za sve sudionike hodočašća iz Karlovačke županije troškove puta uvijek je u cijelosti pokrivao Zmajski stol u Karlovcu. Ove jubilarne 20. godišnjice, zbog pandemije bolesti Covid-19 veliko hodočašće nije bilo moguće održati. Ipak, požrtvovanošću samih poticatelja obnove grobnog mjesta, članova Zmajskog stola u Karlovcu nastavljeno je tradicionalno okupljanje uz striktno poštivanje svih rigoroznih epidemioloških mjera.

Uz podršku i sudjelovanje našeg Veleposlanstva iz Beča, gospodina mr. Branimira Lončara, opunomoćenog ministra, i ove su godine dostojno obilježeni ti tužni događaji iz naše povijesti. Otimajući zaboravu te tragične događaje spomen vijenci su postavljeni na stvarna mjesta zbivanja pred više od tri stoljeća: grob iz kojega su posmrtni ostaci naših velikana preneseni u domovinu te spomen pločama uz katedralu, na samome mjestu smaknuća i novopostavljenom spomeniku Petru Zrinskom i Franu Krsti Frankopanu koji je ostvarila Zrinska garda iz Čakovca. Zbog novouvedenih austrijskih epidemioloških mjera sveta misa ove godine nije održana u Katedrali Uznesenja Marijina i svetog Ruperta već je svetu misu zadušnicu u katedralnoj kapeli sv. Katarine vodio naš zmajski brat mons. Antun Sente ml., rektor Nacionalnog svetišta Sv. Josipa u Karlovcu. Bio je to skroman i dostojanstven spomen obilježavanja 350. godišnjice stradanja.