Izaslanstvo Družbe na obilježavanju 150. obljetnice Rakovičke bune, Rakovica, 8. listopada 2021.

Na dan 8. listopada svečano je obilježena 150. obljetnica Rakovičke bune u organizaciji Općine Rakovica, a svečanosti su, uz veliki broj gostiju, nazočili i uzvanici iz javnog i političkog života: izaslanstvo Predsjednika republike Hrvatske, izaslanstvo Hrvatskog sabora, ministri u vladi Republike Hrvatske te župani Ličko Senjske i okolnih županija kao i načelnici općina.

U izaslanstvu Družbe “Braća Hrvatskog Zmaja”, koje je predvodio Igor Tambić, Zmaj od Bure, sudjelovali su i Mladen Kuka, Zmaj Abesinski II., ujedno i član Nadzornog odbora Družbe te Ivan Nađ, Zmaj Brezanski od Hrvata. Oni su položili vijenac i zapalili svijeću kod spomen obilježja koje je naša Družba postavila 2011. godine o 140. obljetnici Rakovičke bune na mjestu gdje su bili prvotno pokopani Eugen Kvaternik, Vjekoslav Bach i Ante Rakijaš.

Zaslugom Družbe “Braća Hrvatskog Zmaja” 1921. godine, o 50. obljetnici Bune, zemni ostatci ovih hrvatskih velikana preneseni su u zagrebačku prvostolnicu. Nakon mise u crkvi Svete Jelene u Rakovici naše je izaslanstvo položilo vijenac i zapalilo svijeću kod spomenika Eugenu Kvaterniku u centru Rakovice te sudjelovalo na svečanoj akademiji koju je Općina Rakovica uz bogati stručno-akademski i kulturno-umjetnički program organizirala u osnovnoj školi Eugena Kvaternika.