Izvješće sa tradicionalnog hodočašća Družbe, Marija Bistrica, 25. listopada 2020.

Družba “Braća Hrvatskoga Zmaja” se i ove godine i u ovim otežanim uvjetima odlučila sudjelovatii na hodočašću posljednje nedjelje u listopadu koju je naš zmajski brat Lovro Cindori i u službenom kalendaru svetišta proglasio danom DBHZ. Bilo je to ovog puta i naše polujubilarno – petnaesto hodočašće u svetište Majke Božje Bistričke.

Hodočašće je organizirao i predvodio zmajski brat Anđelo Miloš, Meštar zmajskih stolova. Razumljivo je da se ove godine nije ni mogao očekivati neki veliki odaziv zmajske braće s obzirom na okolnosti pa možemo biti zadovoljni da smo makar u manjem broju ipak održali tradiciju.

Misno slavlje predvodio je mons. Josip Mrzljak, varaždinski biskup u miru koji je održao kratku ali vrlo nadahnutu propovjed rekavši između ostalog da Bogu trebamo zahvaliti ne samo na dobrima koje nam daje nego i na ovim nedavnim nesrećama i teškoćama koje su nas snašle (korona, potresi, požari) jer i one trebaju uvećati našu vjeru i ljubav prema Stvoritelju.

Kako je ravnatelj svetišta vlč. Domagoj Matošević prisiljen boraviti u samoizolaciji njegovu je ulogu preuzeo naš zmajski brat Tomislav Glavnik pa je on otvorio misno slavlje, pozdravio nazočnog biskupa te koncelebrirao na misi. Iako malobrojni bili smo itekako prisutni na oltaru pa su tako zmajska braća Hrvoje Šubić i Anđelo Miloš čitali poslanicu i molitvu vjernika. Poštujući mjere sprečavanja zaraze ovog puta nije bilo tradicionalne procesije, a zmajevi su zauzeli svoja mjesta na našoj tribini uz oltar gdje se održavao razmak i gdje su se nosile maske.

Poštujući tradiciju nakon završene mise okupili smo se kod kipa sv. Ivana Krstitelja gdje su nam se u odsutnosti našeg Lovre obratili tajnik Krapinsko-zagorskog stola Darko Varga i vlč. Tomislav Glavnik. Po završenoj molitvi jedan dio hodočasnika se oprostio i krenuo kućama, a ostali (8) su se uputili na zajednički ručak pripremljen kao i uvijek u obližnjem izletištu Vila Vladimir kod našeg dobro poznatog domaćina gospodina Vedrine.

Poslužilo nas je i vrijeme pa smo ručali na otvorenoj terasi grijani ugodnim jesenskim suncem. Ovdje nam se obratio i organizator zmajski brat Anđelo, a uime zagorskog stola pozdravio nas je tajnik Darko Varga. Sjetili smo se brojnih zmajeva koji su u proteklih 15 godina ovdje bili s nama, a sada su neki već pokojni dok se neki ipak nisu usudili doći s obzirom na opasnost od zaraze. Kao i obično nakon obilnog obroka krenula je i pjesma pa smo čak uspostavivši neku vrstu audio veze preko mobitela pjevali zajedno sa našim monsinjorom Lovrom. Pozvali smo za stol i domaćina pa je i on sa zadovoljstvom odslušao nekoliko zagorskih pjesama posvećenih njemu kao zahvala za srdačan i topao prijem.

I na kraju predvođeni našim meštrom kapelanom jedna mala delegacija je posjetila samostan bosonogih Karmelićanki blaženog Alojzija Stepinca smješten iznad zadnje postaje bistričkog Križnog puta i tu smo u prelijepoj kapelici u tišini molili za sebe, naše bližnje, našu Družbu i za cijeli hrvatski narod nadajući se da će uskoro proći ova teška vremena i vratiti nam se sreća i blagostanje.

I na kraju prilažem i popis prisutnih hodočasnika:

 1. ANĐELO MILOŠ, Meštar zmajskih stolova, Matica
 2. TOMISLAV GLAVNIK, Meštar Kapelan, Matica
 3. HRVOJE ŠUBIĆ, Matica
 4. PETAR FELETAR, Matica
 5. IVAN NAĐ, Matica
 6. ZLATKO STRUGAR, Matica
 7. DARKO VARGA, tajnik Stola, Zmajski stol Krapina
 8. ŽELJKO HERCEG, Zmajski stol Krapina
 9. MIRICA RAPIĆ, Pročelnik Stola, Zmajski stol Karlovac
 10. MLADEN KUKA, Zmajski stol Karlovac
 11. VLADIMIR KRPAN, Zmajski stol Sisak
 12. – 16. petero naših gostiju

Ukupno prisutnih na hodočašću : 16 iz Matice i 3 Zmajska stola od toga na zajedničkom ručku i druženju: 8.

Hrvoje Šubić, Zmaj Purgerski