Obilježavanje 100. godišnjice pogibije izumitelja Marcela Kiepacha i otkrivanje spomen ploče, Križevci, 4. prosinca 2015.

U Križevcima se 1894. godine rodio Marcel Kiepach od Haselburga, sin veleposjednika Josipa i supruge mu Marte, rođene Locatelli. Već kao šesnaestogodišnji dječak proslavio se svojim izumima na polju elektrotehnike, o čemu su naširoko pisale tadašnje novine, nazivajući ga umnim čudovištem (čudom od djeteta). Potpuno razumljivo jer je već 1910. patentirao u Berlinu svoj žiro-kompas s poboljšanjima za daljinsko očitanje i zaštitom od neželjenih magnetskih sila. Iza toga slijedi izum dinama kao stroja za rasvjetu svih vrsta kola, kočija automobila, omnibusa i željezničkih vagona. Tu je još prekidač za rentgenske aparate, mali transformator za niski napon itd. Zbog svega toga zvali su ga križevačkim Teslom. Nažalost, 1915. pogiba u I. svjetskom ratu i sva intelektualna prava su konfiscirana od strane pobjednika.

Od tog vremena nema više spomena o Marcelu Kiepachu sve do 1979. kada u tadašnjem Vjesniku izlazi članak našeg Zmajskog brata Ottonea Novosela, Zmaja od Furlanije, o tom mladom izumitelju. Od tog vremena sve češće se spominje ime Marcela Kiepacha po kojemu jedna ulica u Križevcima dobiva ime koje nosi i Inovatorsko drušvo u Križevcima. Gradski muzej Križevci 2004. priređuje veliku izložbu o obitelji Kiepach s pratećim opsežnim katalogom autora Zorana Homena čime je obnovljena uspomena na jednu od najznačajnijih obitelji koja je u više generacija živjela preko 100 godina u Križevcima.

Zmajski stol u Križevcima organizirao je 4. prosinca 2015. u multimedijskoj dvorani Gradske knjižnice i čitaonice Franjo Marković manji kolokvij o mladom izumitelju. O porijeklu obitelji Kiepach i njezinom značaju govorio je Zoran Homen, Zmaj Bokeljski, a o Marcelu Kiepachu u novinskim člancima Ottone Novosel, Zmaj od Furlanije. O značaju izuma i njihovom stručnom objašnjenju izlaganje je održao Križevčanin elektrotehničke struke mr.sc. Hrvoje Belani.

Svi sudionici ovog skupa uputili su se potom prema mjestu gdje se nekad nalazio dvorac Kiepach u ulici Kralja Tomislava u Križevcima da bi nazočili otkrivanju spomen ploče na mjestu nekadašnje rodne kuće Marcela Kiepacha. Ploču je izradila klesarska tvrtka naše Zmajske sestre Marine Matvej, Zmajice Virovsko-podravske. Nastavak druženja odvijao se u hotelu Kalnik kod domaćina Mirka Habijanca, Zmaja Žabljanskog.

Zoran Homen, Zmaj Bokeljski