Obilježavanje 128. obljetnice rođenja dr. don Lovre Katića u Solinu, 6. veljače 2015.

Povodom 128. obljetnice rođenja poznatog hrvatskog svećenika, povjesničara i pisca dr. don Lovre Katića i proslave Dana Osnovne škole koja nosi njegovo ime, a u organizaciji župe Gospe od otoka, Osnovne škole don Lovre Katića i Doma kulture Zvonimir u petak 6. veljače u crkvi Gospe od Otoka i na starome solinskom groblju upriličeno je svečano odrješenje i polaganje vijenaca na sarkofag don Lovre Katića.

Tradicionalno obilježavanje don Lovrina rođenja i polaganje vijenaca od ove je godine poprimilo svečaniji izričaj. Uz molitvu odrješenja i prigodne riječi koje je uputio vikar župe Gospe od otoka don Franko Prnjak, liturgijski su čin uveličali i solinski Pučki pivači dok su uz predstavnike Osnovne škole i grada Solina u svečanosti sudjelovali i splitski članovi Družbe “Braća Hrvatskog Zmaja”, na čelu s pročelnikom Željkom Kovačevićem.

Prema riječima Marija Matijevića iz Doma kulture Zvonimir osnovni je cilj da se kroz Dane posvećene solinskim velikanima, među kojima don Lovre Katić zauzima posebno mjesto, revitalizira pa i revalorizira život i djelo hrvatskih i solinskih velikana toliko zaslužnih za brojna dostignuća na lokalnoj i nacionalnoj razini, a koji su mlađim naraštajima nažalost sve manje poznati. Slijedom toga potrebno je istaknuti kako je u pripremi izložba i predavanje o don Lovri Katiću i njegovu djelovanju kroz Družbu “Braća Hrvatskoga Zmaja” čiji je bio istaknuti i zauzeti član ponosno noseći ime Zmaj Gospe od Otoka.

M. M.