Obilježavanje 153. obljetnice rođenja Emilia pl. Laszowskog, Prazmaja Brloškog i Ozaljskog, Brlog, 1. travnja 2021.

Zmajski stol u Karlovcu je i ove, kao i prethodnih godina obilježio rođenje velikog čovjeka zaslužnog za našu Družbu, jednog od osnivača Družbe “Braća Hrvatskoga Zmaja”, Emilia pl. Laszowskog, hrvatskog povjesničara, arhivista i kulturnog djelatnika, prvog Velikog meštra Družbe, Prazmaja Brloškog i Ozaljskog, rođenog 1. travnja 1868. godine u Brlogu na Kupi kraj Ozlja.

1. travnja 2021. godine na 153. obljetnicu rođenja našeg osnivača, članovi Zmajskog stola u Karlovcu posjetili su njegovu kuću u Brlogu i na spomen ploču podignutu od Družbe “Braća Hrvatskoga Zmaja” postavili su lovor vijenac s ružama.

U nekoliko rečenica, prisutni u Brlogu svi dosadašnji pročelnici Zmajskog stola Karlovac (prvi pročelnik Milan Kruhek, Zmaj Dubovački II., Zvonimir Gerber, Zmaj Karlovački od Šanca, Bruno Kendjel, Zmaj od karlovačke Zvijezde i Mirica Rapić, Zmajica Mrežnička) podsjetili su se na zasluge E. Laszowskog, ne samo za našu Družbu nego i za promicanje i očuvanje cjelokupne hrvatske kulturne i povijesne baštine, kao i poticanju osnivanja mnogih značajnih kulturnih i javnih institucija.

Pročelnica Zmajskog stola u Karlovcu Mirica Rapić, posebno se osvrnula na njegovu zaslugu i aktivnosti oko donacije Starog grada Ozlja Družbi 16. srpnja 1928. godine od vlasnika kneza Alberta Thurn und Taxis. E. Laszowski zaslužan je i za osnivanje Muzeja Družbe “Braća Hrvatskoga Zmaja”, u samom Starom gradu pred 91 godinu kao i skupljanju povijesne i muzejske građe za taj muzej. Prvi svoj članak objavio je 1889. godine u karlovačkom Svijetlu pod naslovom Brlog na Kupi i njegovi gospodari, kroz proučavanja starih isprava o rodnom Brlogu, što je na neki način usmjerilo njegov daljnji istraživački interes.

Obitelj Pudina koja živi u toj kući u Brlogu, na kraju nas je lijepo počastila sa svojim domaćim proizvodima. Uz put smo imali prilike i vidjeti dva oveća vepra koja uzgajaju u ograđenom vrtu, u neposrednoj blizini kuće.

Zmaj Abesinski II., kamerom je pratio je sva zbivanja u Brlogu i odlučio izraditi TV reportažu o posjeti Brlogu i o E. Laszowskom. Veseli nas da su uz Dubravka Halovanića, Zmaja Švaračkog II., bila prisutna i dva naša nova zmajska brata, zazmajena pred par dana, Ivan Mateša, Zmaj od Slovinja i Goran Gagula, Zmaj Petrićevački.

Na povratku iz Brloga po starom običaju posjetili smo Stari grad Ozalj, te pred pločom “Navik on živi ki zgine pošteno”, na ulazu u sam grad, položili smo cvijeće i zapalili svijeću. Ugodno nas je iznenadilo nekoliko grupa mladih, koji su došli obići Stari grad Ozalj.

Za Zmajski stol u Karlovcu,
Pročelnica Mirica Rapić, Zmajica Mrežnička