Obilježavanje 450. obljetnice Sigetske bitke u Križevcima, Križevci, 2. prosinca 2016.

Zmajski stol u Križevcima organizirao je u povodu 450. obljetnice Sigetske bitke prigodno predavanje na tu temu koje je održao prof. dr. Hrvoje Petrić, Zmaj Koprivničko-podravski. O značaju obitelji Zrinski govorio je, pak, akademik Dragutin Feletar, Zmaj Velikootočki.

Predavanja su održana 2. prosinca 2016. u podrumskoj dvorani Hrvatskoga doma u Križevcima. Ulogu moderatora preuzeo je Ottone Novosel Franz, Zmaj od Furlanije, a domaćin je bio najmlađi član Družbe Tomislav Katanović, Zmaj Križevački V. zamjenik gradonačelnika Križevaca, koji je u ime Zmajskog stola Križevci i u ime Grada pozdravio prisutne. Ottone Novosel tom je prigodom poklonio Križevačkom stolu jednu staru oleografiju s prikazom Zrinskog i Frankopana prije njihovog stradanja u Bečkom Novom mjestu.

Predavanja su otvorena glazbenim nastupom solistice Ane Balog, koju je na klaviru pratio prof. Marko Đurakić, a zaključena glazbenim nastupom mješovitog zbora HPD-a Kalnik, koji je otpjevao pjesmu Domovnini, skladatelja Franje Pokornog, a na tekst Antuna Nemčića te poznatu ariju U boj, u boj iz opere Nikola Šubić Zrinjski Ivana pl. Zajca, čiji je tekst napisao Križevčanin Franjo Marković. Zborom je ravnao maestro Ozren Bogdanović.

tekst  Zoran Homen, Zmaj Bokeljski
fotografije  Petar Feletar, Zmaj od Novog Zrina