Obilježavanje 60. godišnjice smrti Ive Mašine, Preko, 19. i 20. studenoga 2021.

U povodu 60. godišnjice smrti Ive Mašine, 19. i 20. studenoga 2021. godine Općina Preko organizirala je dvodnevno obilježavanje stradanja jednoga od svojih najznamenitijih sinova. Zbog domoljubnih ideja jugokomunističke vlasti uhitile su Mašinu 1954. i 1957. godine. Sudilo mu se kao dijelu tzv. preške grupe. Bio je drugooptuženi u tom političkom procesu i osuđen na 11 godina robije. Iz istražnog zatvora u Zagrebu uspio je pobjeći, neko je vrijeme bio u Ogulinu, ali ponovno su ga uhitili i kaznu mu povećali na 15 godina. Uhićen je i pritvoren 15. srpnja 1959. godine, a presuda mu je izrečena 27. siječnja 1960. godine. Osuđen je na kaznu strogoga zatvora u trajanju od 11 godina, uslijed čega je na odsluženju u KPD Stara Gradiška, gdje je došao 7. prosinca 1960. godine, dana 20. studenoga 1961. preminuo u samici.

Njegovi posmrtni ostaci preneseni su na otočić Galevac (Školjić) gdje i danas počivaju. Ovaj prijenos omogućilo je i djelovanje Družbe „Braća Hrvatskoga Zmaja“. Na skupu koji se održao u POU Dom na žalu, o Ivi Mašini govorili su doc. dr. sc. Zlatko Begonja predavanjem pod naslovom „Ivo Mašina – kazna za nacionalnu svijest“. U svom predavanju dao je znanstveni osvrt na život i djelo Ive Mašine i njegovo nacionalno i domoljubno. Zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić održao je predavanje „Hrvatski mladenački trolist – početkom dvadesetog stoljeća (I. Merz, M. Bulešić i I. Mašina)“ dajući osvrt na duhovnu ostavštinu ovog velikana stavljajući ga uz bok dvojici naših kanoniziranih blaženika: M. Bulešića i I. Mertza.

Kratkim govorom auditoriju se obratio i pročelnik Zmajskog stola u Zadru, Vitomir Višić, Zmaj Kliški od Luzorija, uz prezentaciju knjige našeg časnog brata Bernardina Škunce, Zmaja od Punte mira – „Ivo Mašina: kršćanski borac za slobodnu i pravednu Hrvatsku“. Knjiga je izdana u nakladi Družbe „Braća Htvatskoga Zmaja“ te tiskana 2002. godine. Želja Zmajskog stola u Zadru je povodom 20. obljetnice izdavanja knjige te povodom 60. obljetnice smrti tiskati drugo izdanje ove knjige. Možda je ponajbolji osvrt na lik i djelo Iva Mašine dao načelnik Općine Preko, Jure Brižić: Na nama je danas da se trudimo da naš Ivo Mašina ne bude zaboravljen, da prenosimo istinu o njemu i njegovu životu te njegovu tragičnom ubojstvu.