Obilježavanje Državnog spomendana na bana Petra Zrinskog i markiza Frana Krstu Frankopana, Zagreb, 30. travnja 2021.

30. travnja 2021. u Zagrebačkoj prvostolnici obilježen je Državni spomendan na bana Petra Zrinskog i markiza Frana Krstu Frankopana i njihovu tragičnu pogibiju i mučeništvo u Bečkom Novom Mjestu.

Uz predstavnike Hrvatskog sabora, Međimurske županije, Zrinske garde iz Čakovca, HAZU, Hrvatske vojske, Grada Zagreba svečanom polaganju vijenaca i paljenju svijeću nazočili su i članovi  Družbe “Braća Hrvatskoga Zmaja” po nalogu Velikoga meštra, predvođeni Meštrom protonotarom Dragicom Krpan, Zmajicom od Kruševa i bivšim Velikim meštrom i članom Kapitula Zlatnog Zmaja Đurom Deželićem, Zmajem Klokočkim V. Nakon pojedinačnog polaganja vijenaca pred bistama Zrinskog i Frankopana desno u lađi katedrale rektor katedrale mons. Josip Kuhtić obratio se nazočnima zahvalivši svima na dolasku na 350. obljetnicu smrti i čuvanju uspomena na bana Petra i markiza Frana Krstu. Rektor Kuhtić je rekao da je kraj njihova života obilježilo posvemašnje predanje volji Božjoj što im je dalo mir i sigurnost da odlaze u Božje ruke.

Nakon prigodne molitve i odrješenja za duše pokojnih svi prisutni zadržali su se u ugodnom raspoloženju i zahvalnosti što smo uslijed epidemioloških mjera imali privilegiju i milost ući u potresom ranjenu Zagrebačku katedralu, kojoj predstoji dugotrajna obnova.