Obilježen dan tragične pogibije Frana Krste Frankopana i Petra Zrinskog, Ozalj – Bečki Novigrad, 30. travnja 2023.

Članovi Zmajskog stola u Karlovcu, najaktivnijeg zmajskog stola u Družbi „Braća Hrvatskoga Zmaja“, tradicionalno su obilježili dan tragične pogibije Frana Krste Frankopana i Petra Zrinskog 30. travnja 1671.

Ove godine istovremeno na dvije lokacije. U Ozlju je delegaciju ime Družbe „Braća Hrvatskoga Zmaja“ i Velikog meštra Mislava Grgića Zmaja Strossmayerskog prvo nazočila spomen misi u crkvi sv. Vida koju je predvodio župnik vlč. Željko Bakšić. Potom je položen vijenac i zapaljena svijeća kod spomen ploče na zmajskom Starom gradu Ozlju. Nakon toga održana je i komemoracija u spomen na hrvatske velikane.

Tom prilikom u ime Družbe i Velikog meštra uručena je zmajska zahvalnica g. Ivanu Petrini koji živi u rodnoj kući suutemeljitelja Družbe Emila Laszovskog i dugogodišnji je suradnik i podupiratelj Družbe „Braća Hrvatskoga Zmaja“ i Zmajskog stola u Karlovcu. Ovom tradicionalnom događaju nazočili su: pročelnik Zmajskog stola u Karlovcu Mladen Kuka Zmaj Abesinski II., pročelnik povijesne sekcije Družbe Mario Jareb Zmaj Jurjevgradski od Tribunja, Ivan Mateša Zmaj Slovinjski zamjenik pročelnika, Bruno Kendjel Zmaj od Karlovačke zvijezde, Damir Pleša Zmaj Rečički II. te zmajski kandidati Ivica Glockner i Tomislav Beronić.

Istovremeno u Bečkom Novigradu Zmajski stol je u nazočnosti Velikog meštra Mislava Grgića Zmaja Strossmayerskog zmajski stol predstavljao Marijan Kalapurić Zmaj Doborski od Svete Brigite. Tom događaju nazočili su uz mnogobrojnu zmajsku braću iz Čakovca i članovi Zmajskoga stola u Karlovcu Dubravko Halovanić Zmaj Švarački II. i Mirica Rapić Zmajica Mrežnička.