Obilježen Spomendan na naše stradale velikane, bana Petra Zrinskog i markiza Frana Krste Frankopana, Ozalj, 30. travnja 2020.

30. travnja 2020. u Ozlju članovi Zmajskog stola Karlovac obilježili su Spomendan na naše velikane stradale u Bečkom Novigradu, bana Petra Zrinskog i markiza Frana Krste Frankopana. Kao i svih prethodnih godina u 10.00 sati, Zmaj od Novigrada na Dobri, održao je svečanu misu u župnoj crkvi sv. Vida u Ozlju, povodom pogibije bana Petra Zrinskog i markiza Frana Krste Frankopana. Na propisanoj udaljenosti misi su sudjelovali prisutni članovi ZS Karlovac.

Na samom ulazu u Stari grad Ozalj, poklonili smo se našim velikanima pred pločom, sa citatom Krste Frankopana Navik on živi ki zgine pošteno!. Položili smo lovor vijenac, zapalili svijeće i sa par riječi podsjetili se na prijašnja tradicionalna okupljanja Družbe na ovom mjestu, koja su ove godine zbog epidemioloških ograničenja bila onemogućena.

Na karlovačkoj televiziji “Tv 4 rijeke” Zvonimir Gerber, Zmaj Karlovački od Šanca, imao je uoči Spomendana na naše stradale velikane, izlaganje o tradicionalnom hodočašću Družbe u Bečki Novigrad u nedjelju uoči 30. travnja u mjesto njihova zatočenja, pogubljenja i počivanja. Ove godine, kada je trebala biti proslavljena 20-ta godišnjica hodočašća Zmajskog stola Karlovac u Bečkom Novigradu, zbog ograničavajućih mjera u borbi protiv Covida-19 nam je bilo onemogućeno. Preko javnih medija u tri ponovljena izlaganja uoči 30. travnja 2020. ipak smo se podsjetili na ta zbivanja.

U “Karlovačkom tjedniku” od 30. travnja 2020, izdanom baš na sam Spomendan našim velikanima, objavljen je članak pročelnice Zmajskog stola u Karlovcu, Mirice Rapić, Zmajice Mrežničke pod nazivom: Oko “ure” 9-te, 30. travnja 1671. u Bečkom Novigradu. Isti tekst je objavljen na “Karlovačkom portalu koji promiče granice”.

Za Zmajski stol u Karlovcu,
Mirica Rapić, Zmajica Mrežnička