Obilježena 28. godišnjica tragično stradalog viteza Domovinskog rata, pukovnika “HRZ” Miroslava Perisa, Karlovac, 14. rujna 2021.

Prošlo je 28 godina od tragično stradalog pukovnika HRZ Miroslava Perisa koji je 14. rujna 1993. tragično preminuo pogođen raketom “Strela” vraćajući se sa ratnog zadatka u svome zrakoplovu Mig-21 “Osvetnik Vukovara”.

Pukovnik Peris je prebjegao iz Bihaća iz zrakoplovne baze JNA, 1992. godine u RH sa obitelji 1992. i priključio se ekipi “HRZ”. Podsjećanje je počelo u O.Š. Banija u Karlovcu gdje je pukovnik Miroslav pohađao osnovnu školu. Pred 4 godine u predvorju škole postavljena mu je spomen ploča.

Počast su mu u školi pred pločom iskazali pripadnici HRZ, HV, KPV “ZNG-91”, Zmajski stol Karlovac, Karlovačka građanska garda, pripadnici specijalne policije “Grom”, predstavnici gradske i županijske vlasti, udruge “Rebels” uz prisustvo supruge i brata pokojnog Miroslava.

Nakon toga, na obližnjem groblju u Hrnetiću, gdje je pokojni živio nakon dolaska u Karlovac sa suprugom i sinom, zapalili smo na grobnom mjestu svijeće, a pripadnici HRZ položili su vijenac. Maratonci su sa groblja, nastavili put dug 43 km do mjesta njegova rođenja, Sošice, gdje mu je postavljena bista. Članovi Zmajskog stola Karlovac s pripadnicima HRZ, HV, i KPV “ZNG-91” nastavili su put prema mjestu pogibije, u selo Stipan na Kordunu. U tom pustom i gotovo napuštenom selu kraj mjesta pogibije, iznad obješene hrvatske zastave, nalazi se malo spomen obilježje, postolje sa podignutim metalnim križem, ispod kojeg stoji natpis “Ovdje je poginuo zrakoplovac pukovnik Miroslav Peris”.

Zmajski brat Dubravko Halovanić, Zmaj Švarački II., koji je bio glavni organizator te cjelokupne komemoracije i Mirica Rapić, Zmajica Mrežnička, u ime Zmajskog stola Karlovac, položili su lampion i sa drugim prisutnima minutom šutnje odali počast poginulom pukovniku. Dijelovi njegova aviona pronašli su u okolici pripadnici “Udruge branitelja Lasinja” i pohranjeni su u njihovoj spomen sobi. Vjeruje se da obližnji prostor obrastao šikarom krije još dosta toga.