Obilježena 350.-ta obljetnica tragične smrti naših velikana, bana Petra Zrinskog i markiza Frana Krste Frankopana, Ozalj, 30. travnja 2021.

30. travnja 2021. u Ozlju obilježena je 350.-ta obljetnica tragične smrti naših velikana, bana Petra Zrinskog i markiza Frana Krste Frankopana. Po Pravilima Družbe “Braća Hrvatskoga Zmaja”, Družba obilježava Spomendan na Zrinske i Frankopane služenjem svete mise zadušnice u crkvi u Ozlju na dan njihova pogubljenja 30. travnja svake godine. U crkvi sv. Vida u Ozlju, uz domaćina, velečasnog župnika Josipa Jakovčića, Zmaja od Novigrada na Dobri, služena je sv. misa uz koncelebraciju fra Tomislava Glavnika, Zmaja Svetoduškog, dosadašnjeg Meštra kapelana, koji je propovijedao na svetoj misi. Svetoj misi prisustvovali su gradski i županijski čelnici, predstavnici Matice, Zmajskog stola Karlovac i nekoliko udruga, primjereno epidemiološkim mjerama.

Propovjednik je između ostaloga spomenuo: Kao što je Isus na Veliki četvrtak, u Getsemanskom vrtu, prolazio svoju agoniju i po ljudskim mjerilima je predosjećao da mu život ide kraju, nije prestao moliti i nadati se. Svoj život prepustio je volji Božjoj. Iako se čini da je bio ostavljen i neuslišan u svojim vapajima, molitva mu je uslišana. Krist je postao prvi koji je uskrsnuo i tako nam dao nadu da usprkos odbacivanju, nerazumijevanju, podmetanjima ovog svijeta, vječnost uvijek pobjeđuje. S tom nadom i mi danas napajajući se nad primjerom Zrinskog i Frankopana gledamo u budućnost i vječnost. Zbog čestita života i junačkog kraja života zbog mučeničke smrti žive u našim sjećanjima i u memoriji cijelog našeg narova punih 350 godina. Doista “Navik on živi k izgine pošteno!” – zaključio je fra Tomislav Glavnik.Nakon sv. mise sakupili smo se i pomolili pred Spomenikom Domovini, spomenikom svim poginulima iz ozaljskog kraja, podignutom pred 3 godine pred samom crkvom sv. Vida zaslugom vlč. Josipa Jakovčića.

Po starom običaju, položili smo vijence i zapalili svijeće za naše tragično stradale velikane, ispod spomen ploče “Navik on živi ki zgine pošteno!”, na ulazu u naš Stari grad Ozalj. Fra Tomislav Glavnik, Zmaj Svetoduški, član Meštarskog zbora, obratio se svim prisutnima riječima pozdrava u ime domaćina ovog Starog grada, Družbe “Braća Hrvatskoga Zmaja” s porukom svima nama, u traženja mira, dobrote, istine, nade, otpuštanja slabosti i opraštanja pogrešaka, ali vjere i nade u bolje sutra. Spoj prošlosti s budućnošću svakako je primjer Zrinskog i Frankopana, koji obvezuje, potiče i hrabri. Vjeru i nadu u Boga imali su naši stradali velikani i ona ih je držala do posljednjeg trenutka.

Meštar kapelan je obznanio prisutnim poštovateljima Zrinskog i Frankopana da je Družba “Braća Hrvatskoga Zmaja” pribavila drvo za dotrajali most Starog grada i da ga kao dar nudi Gradu Ozlju. Simbolika mosta jest poveznica između razdvojenih obala, koja ih spaja u put komunikacije u nastavku puta prema budućnosti. Na tu suradnju, otvorenost, zajedništvo potiče nas dužnost služenja Domovini i našem narodu.