Obilježena 80. obljetnica života Mije Kovačića, doajena podravskog naivnog slikarstva, Zmaja od Gornje Šume

Obilježena 80. obljetnica života Mije Kovačića, doajena podravskog naivnog slikarstva, Zmaja od Gornje Šume, počasnog člana Družbe!

Družba “Braća Hrvatskoga Zmaja” i Općina Molve organizirali su svečanost obilježavanja 80. obljetnice života Mije Kovačića, uz Josipa Generaalića i Ivana Večenaja, najpoznatijeg i najcjenjenijeg slikara naivnog slikarstva. Organizatori skupa su bili Družba “Braća Hrvatskoga Zmaja”, Zmajski stol u Križevcima i Općina Molve. Svečanost je održana u prigodi Dana općine Molve u prepunoj dvorani novoga, modernog Društvenog doma. Na taj način su se mještani odužili svojemu najpoznatijem žitelju koji je cijelim svijetom pronio glas o hrvatskoj naivnoj umjetnosti i svojim slikama dočarao nekadašnji život ljudi u ovom pitomom okruženju.

Uz načelnika Općine Molve Zdravka Ivančana i direktora Gradskog muzeja iz Koprivnice Marijana Špoljara, povjesničara umjetnosti i velikog poznavatelja podravskog naivnog slikarstva, o slavljeniku su govorili i članovi Zmajskog stola Križevci Dragutin Feletar, Zmaj Velikootočki i Vjekoslav Prvčić, Zmaj Jagnjedovečki. Uz odličnu voditeljicu programa prof. Mariju Halaček, toplinu cijeloj svečanosti dao je pjevač Mirko Švenda – Žiga i njegovi glazbenici koji su slavljenika izvođenjem pjesama očito dirnuli.

Za uzvrat, uvijek veseo, druželjubiv i sklon šali, Mijo je za svoju zmajsku braću priredio druženje u svojoj klijeti uz pjesmu i ugodne razgovore o prošlosti sadašnjosti ali i o budućnosti, jer mu to omogućuje njegov vedri duh i druželjubivost!