Jurjevsko radno i svečano sijelo Glavnoga zbora Družbe “Braća Hrvatskoga Zmaja” održano u Starom gradu Ozlju, 25. travnja 2015.

U subotu, 25. travnja 2015. održano je Jurjevsko radno i svečano sijelo Glavnog zbora Družbe “Braća Hrvatskoga Zmaja”. Kako su radovi na Kuli nad Kamenitim vratima u punom jeku sijelo je održano u Ozlju. U 10:00 sati vlč. Josip Jakovčić, Meštar kapelan služio je sv. Misu u ozaljskoj župnoj crkvi sv. Vida. Liturgijsko pjevanje predvodio je župni mješoviti zbor, a psalam je pjevala Klasja Modrušan, Zmajica Ilička V. uz orguljsku pratnju Josipa degl’ Ivellia, Zmaja Bračkog II., Meštra obredničara.

Nakon sv. Mise okupljena braća i sestre na Jurjevskom zborovanju uputila su se prema Družbinom domu, Starom gradu Ozlju gdje je malo poslije 11:00 sati započelo Jurjevsko sijelo. Veliki meštar, Nevio Šetić, Zmaj od Istre u svom proslovu osvrnuo se na mnoge uspjehe, ali i probleme s kojima se Družba suočava od prošlogodišnjeg Jurjevskog sijela (cjelovit tekst govora Velikoga meštra možete pročitati u rubrici AD USUM NOSTRORUM). Nakon njega uslijedila su izvješća Meštra protonotara, Dragice Krpan, Zmajice od Kruševa, Meštra zbora gospodarstva Damira Skansija, Zmaja Viškog od sv. Jurja u Visu koji je podnio i izvješće u ime upražnjenog mjesta Meštra rizničara. Uslijedila su izvješča Meštra zmajskih stolova, Marijana Liszta, Zmaja Sigetskog III., Meštra zbora prirodoslovlja, Vladimira Bermaneca, Zmaja od Veternice i Meštra zbora umjetnosti i kulturne baštine Aleksandra Bašića, Zmaja Starobrodskog, dok Meštar društveno humanističkog zbora Vilko Žiljak, Zmaj od Kune nije nazočio sijelu uz ispriku, no pisanoga izvješća nije poslao.

Kako je sijelo bilo radno povela se rasprava o nekoliko važnih tema za Družbu, konstruktivna i bratska, uz uvažavanje svačijeg mišljenja i naravno uvijek na prvom mnjestu imajući u vidu interese Družbe kao cjeline.

Sijelo je održano u velikoj dvorani u prizemlju dvorca koja je već neko vrijeme preuređena gotovo identično kao i naša Kula nad Kamenitim vratima i u kojoj se već održalo zazmjenje u veljači kao i instalacija novih članova Kapitula Zlatnog Zmaja u ožujku o.g. Nakon završetka Jurjevskog sijela u susjednoj dvorani održan je tradicionalni bratski domjenak.

Pro aris et focis, Deo propitio!