Održano predavanje „Latinski je živ!“, Zagreb, 1. veljače 2023.

U sjedištu Družbe braća hrvatskoga zmaja, u kuli iznad kamenitih vrata, mr. sc. don Josip Krpić SDB i Petar Ušković Croata s Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, ususret održavanja treće Ljetne škole latinskoga jezika i kulture održali su 1. veljače predavanje pod nazivom „Latinski je živ!“.

Predavanje, koje je organizirala zmajska pripravnica Vladimira Šimić, dipl. oec., sastojalo se od općega uvoda o povijesti latinskoga jezika koji je održao Petar Ušković Croata. U svojem je izlaganju stavio naglasak na povijest razvoja latinskoga jezika i kako je na neki način osvojio Europu, čija su povijest, kultura i identitet duboko prožeti upravo latinskim jezikom do te mjere, da se bez njegova dobroga poznavanja teško može proučavati prošlost Europe i razumjeti njezina sadašnjost. Istaknuo je kako je u tom kontekstu važna i Ljetna škola latinskoga jezika u kojoj se latinski poučava prirodnom metodom.

Drugi je dio predavanja održao mr. sc. don Josip Krpić koji se je posebno osvrnuo na sudbinu latinskoga jezika u Hrvatskoj. Ističući višestoljetnu povezanost Hrvata s latinski jezikom, don Josip Krpić podsjetio je sudionike na važnije spomenike, a među najstarijim kamenim dokumentima je Trpimirov natpis iz Rižinica, datiran u sredinu devetoga stoljeća. Istaknuo je da su takvi spomenici očiti znak komunikacije. Natpis pro duce Trepim(ero) pisan je za one koji taj jezik razumiju – zaključio je don Krpić. Tu su ujedinjene hrvatska i latinska komponenta: knez je Trpimir, a pisano je za latinski puk koji je u to vrijeme živio na tim prostorima.

U nastavku predavanja bilo je govora o poznatim hrvatskim latinistima čija su djela na latinskom jeziku obilježila ne samo hrvatsku, nego i Europsku književnost, a među njima je don Krpić kao najznačajnijeg istaknuo Marka Marulića s djelom Exempla bene beateque vivendi per exempla sanctorum koje je bilo prvi europski „bestseller“.

Na kraju je predavačima u ime domaćina zahvalio meštar obredničar dr. sc. Željko Heimer, a druženje se nastavilo u prostorima Družbe Braća Hrvatskoga Zmaja uz žepačko vino, jer – in vino veritas!