Održano predavanje o Gjuri Carneluttiju – graditelju Zagreba i Koprivnice, Kula nad Kamenitim vratima, 1. lipnja 2022.

U Kulu nad Kamenitim vratima je u srijedu 1. lipnja 2022. godine održano predavanje pod naslovom „Gjuro Carnelutti – graditelj Zagreba i Koprivnice“. Predavanje su pripremili zmajski pripravnici Ivan Andrašić i Nikola Cik, obojica iz Zmajskog stola u Križevcima. Na početku predavanja prisutne je pozdravio Meštar zmajskih stolova Petar Feletar, Zmaj od Novog Zrina koji je izrazio zadovoljstvo što su se zmajski pripravnici aktivno uključili u aktivnosti koje se tradicionalno održavaju srijedom u Kuli nad Kamenitim vratima.

Predavači su ovom temom htjeli dati pregled graditeljske baštine poznatog hrvatskog graditelja i arhitekta Gjure Carneluttija (1854.-1928.) čija zdanja i danas čine značaj dio arhitekture u središtu grada Zagreba kao i Koprivnice. Slikar sa statusom samostalnog umjetnika Ivan Andrašić živi i radi u jednoj od Carneluttijevih zgrada u Koprivnici (izgrađena kao palača obitelji Ožegović), a povjesničar Nikola Cik radi u Muzeju grada Koprivnice koji brine o nekoliko Carneluttijevih zgrada, a u jednoj od njih smještene su galerije. Osobni i profesionalni interes potaknuo je zmajske pripravnike Ivana Andrašića i Niklu Cika da pripreme predavanje o Gjuri Carneluttiju i njegovoj graditeljskoj baštini. Stoga su ukratko predstavili zanimljiv životopis ovog graditelja i arhitekta o kojem se ipak ne zna dovoljno. Prikazali su i opisali reprezentativne objekte koje je izgradio u Koprivnici, Zagrebu i drugim gradovima, kao što su Karlovac (Zorin dom), Krapina, Daruvar i Bjelovar. Upravo zato su istaknuli činjenicu da Gjuro Carnelutti povezuje mnoge hrvatske gradove i da o njemu i njegovoj obitelji treba dalje istraživati. Predavanje su završili upozorenjem da je grobnica obitelji Carnelutti na Mirogoju teško stradala u potresu te da treba razmišljati i njenoj obnovi i postavljanju dostojnog obilježja u spomen na Gjuru Carneluttija.

Poslije predavanja razvila se vrlo živa rasprava, a posebno su nas obradovali članovi Družbe „Braća Hrvatskoga Zmaja“ koji su se pohvalili da stanuju u zgradama koje je sagradio Gjuro Carneleutti, kao što je to Meštar zmajskih sekcija Kažimir Vrankić, Zmaj od Trebižata. Doznali smo da su članovi Družbe na početku 20. stoljeća bili investitori nekih od zgrada koje je u Zagrebu sagradio Carnelutti. Riječi zahvale svima koji su se odazvali pozivu na predavanje, a posebno predavačima, uputio je Meštar obredničar Željko Heimer, Zmaj od Mesničkih vrata. Izrazio je zadovoljstvo održanim predavanjem i ujedno je čestitao zmajskim pripravnicima na nedavnom uspješnoj balotaži i skorom zazmajenju. Autori predavanja pripremili su mali podravski domjenak pa se je druženje u Kuli nad Kamenitim vratima nastavilo uz razgovor o temi predavanja.