Održano predavanje o perspektivama visokoobrazovnog sektora u Hrvatskoj, Zagreb, 12. siječnja 2022.

U Zmajskoj dvorani Kule nad Kamenitim vratima, 12. siječnja 2022. godine održano je predavanje: „Perspektive visokoobrazovnog sektora u Hrvatskoj u narednim desetljećima – Imamo li koga obrazovati?“. Predavanje je održao prof. dr. sc. Davor Petrinović, redoviti profesor u trajnom zvanju s Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu.

Ovo vrlo zanimljivo predavanje, koje daje izvrstan prikaz demografske slike Hrvatske i njen utjecaj na politike upisnih kvota, bilo je podijeljeno u sljedeće cjeline: (i) upisne kvote i njihovo popunjavanje u zadnjem desetljeću; (ii) mogući kandidati za tercijarno obrazovanje u RH i stvarni broj novoupisanih studenata; (iii) očekivane brojke đaka i studenata u predstojećim desetljećima; (iv) što nas čeka u budućim desetljećima – koga će obrazovati nastavnici i profesori.

Predavanje je pobudilo veliki interes među okupljenom publikom pa je rasprava o pojedinim temama trajala već za vrijeme samog predavanja, a posebno se nastavila i intenzivirala nakon održanog predavanja.