Održano predavanje „Suvremeni pristupi osiguranju od rizika potresa“, Zagreb, 2. veljače 2022.

U Kuli nad Kamenitim vratima u tradicionalnom terminu zmajskih domijenaka srijedom, 2. veljače 2022. godine u 19 sati održano je predavanje zmajskog pripravnika mr. sc. Slavena Dobrića pod naslovom „Suvremeni pristupi osiguranju od rizika potresa“.

Mr. sc. Dobrić član je uprav Allianz Hrvatska d. d., pravnik po struci, koji se više od 20 godina bavi osiguranjem. Svojim predavanjem ukazao je na manjkavosti ugovaranja osiguranja u Hrvatskoj u odnosu na rizike prirodnih katastrofa i na zanemariv privremeni rast ugovaranja osiguranja od potresa i nakon dvaju katastrofalnih potresa koja su Hrvatsku zadesila i 2020. godni. Zatim je okupljenima ukazao na vrlo služenu problematiku osiguravanja stanova u stambenim zgradama prema važećim zakonima. Postojeća regulativa etažnog vlasništva zapravo iziskuje tri odvojene police osiguranja u spoju isključivog prava vlasništva, suvlasništva i zajedničkog vlasništva, tako da se jednom osiguravaju zajednički djelovi zgrade, drugom posebni dijelovi, a trećom stvari kućanstva.

Nadalje je prikazao razvoj zakonodavnog okvira koji je regulirana obnova nakon katastrofalne poplave u Gunji prije nekoliko godina, preko prvih zakonskih rješenja za sanaciju potresa u Zagrebu i Petrinji, do zakonskih rješenja koja se predlažu u proceduri. Usporedio je i situaciju nakon potresa 7 stupnjeva Richtera na Haitiju 2010. s 220.000 poginulih, s procijenjenom štetom od 8 milijardi USD (što čini 126% BDP-a Haitija) i udijelom od 1% osiguranih od potresa, preko potresa od 7,1 stupnjeva na Novom Zelandu iste godine bez poginulih, sa šterom od 6,5 milijardi USD (5,3% BDP) i 81% osiguranih, do potresa u Hrvatskoj 2020. s osam poginulih, procijenjenih 16,9 milijardi EUR štete (34,4% BDP) s udjelom osiguranih nešto ispod 10%.

U zaključku je naglasio da je osiguranje održiv način sanacije šteta od potresa (osobito zbog široke distribucije rizika kroz reosiguranje), ukazao na mali, ali ipak pozitivan trend rasta udjela osiguranih stambenih jedinica (s ispod 10% do 2020. na nešto ispod 14% u 2021.), podsjestio na daljnju postojeću ugrozu od potresa u Hrvatkoj i na napore koji se čine da se ova problematika sustavnno zakonski uredi.