Održano predstavljanje knjige „Kako smo pregovarali s neprijateljem“ Nikole Obuljena, Zmaja Lapadskog II., areopagita, Zagreb, 12. travnja 2023.

U srijedu, 12. travnja 2023. u 19.00 sati u organizaciji Umjetničke sekcije Družbe „Braća Hrvatskoga Zmaja“ održano je predstavljanje knjige Zmaja Lapadskog II., Nikole Obuljena, areopagita „KAKO SMO PREGOVARALI S NEPRIJATELJEM“. Knjigu svjedočanstva koje je napisao naš zmajski brat i dugogodišnji Pročelnik Zmajskog stola u Dubrovniku te jedan od tri pregovarača u najtežim trenucima Domovinskog rata poglavito za grad Dubrovnik izdao je Ogranak matice hrvatske u Dubrovniku, a sunakladnik je Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata.

Urednica knjige je dr sc. Željka Križe koja je i prva govorila o njoj. Nikola Obuljen je u svom opsežnom, ali gotovo filmski zanimljivom predavanju istaknuo najvažnije crtice iz knjige te nas upoznao s počecima pregovora pa sve do najgorih dana okupacije velikog dijela općine Dubrovnik i razaranja same povijesne jezgre te konačno do samog oslobađanja hrvatskoga juga. U predstavljanje se osobnim svjedočanstvom priključio i drugi od tri pregovarača, također zmajski brat Zmaja od Danača, Ivo Šimunović.

Čitavo predstavljanje je moderirao i vodio te se na početku i na kraju obratio prigodnim riječima u ime Velikoga meštra prof. dr. sc. Mislava Grgića, Zmaja Strossmayerskog, pročelnik Umjetničke sekcije Josip degl’ Ivellio, Zmaj Brački II. Nikola Obuljen, Zmaj Lapadski II. ostavio je iza sebe vrijedno djelo svjedočanstava o tim dramatičnim vremenima koja svakako treba ne samo pročitati nego iz njih izvući puno realnih i istinitih zaključaka.

Pored okupljene zmajske braće i gostiju predstavljanju knjige nazočili su i članovi obitelji Obuljen, među kojima je bila i ministrica kulture i medija RH Nina Obuljen Koržinek.