Održano sijelo Inicijativnog odbora za osnivanje „Muzeja totalitarizma“, Zagreb, 22. prosinca 2021.

Dana 22. prosinca 2021. godine u Zmajskoj dvorani Kule nad Kamenitim vratima održano je sijelo Inicijativnog odbora za osnivanje „Muzeja totalitarizma“, koje je vodio Veliki meštar Mislav Grgić, Zmaj Strossmayerski. Radi se projektu kojim se želi osnovati i uspostaviti Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar žrtava vladavine autoritarnih i totalitarnih režima i ideologija u Hrvatskoj u 20. stoljeću.

Glavni inicijator i moderator projekta je Meštar zmajskih sekcija Kažimir Vrankić, Zmaj od Trebižata. Za potencijalnu lokaciju budućeg muzeja predlaže se zgrada u Kačićevoj ulici u kojoj je održan montirani proces (suđenje) našem blaženiku kardinalu Alojziju Stepincu, Zmaju od Bakačeve kule, koji je bio počasni član Družbe. Danas je ta zgrada zapušteni objekt, ali svakako ona predstavlja simbol stradanja žrtava totalitarnih sustava. Nakon prezentacije uslijedila je rasprava uz mnogo konstruktivnih prijedloga koji će biti predstavljeni Meštarskome zboru, ali i svim zmajskim sekcijama.

U radu sijela sudjelovali su: Veliki meštar Mislav Grgić, Zmaj Strossmayerski, Meštar obredničar Željko Heimer, Zmaj od Mesničkih vrata, Meštar zmajskih sekcija Kažimir Vrankić, Zmaj od Trebižata, član Kapitula Zlatnoga Zmaja i član Zmajskog areopaga Đuro Deželić, Zmaj Klokočki V. (bivši Veliki meštar, 1992. – 1993.), član Zmajskog areopaga Aleksandar Bašić, Zmaj Starobrodski, Pročelnica Pravne sekcije Dragica Krpan, Zmajica od Kruševa, Pročelnik Umjetničke sekcije Josip degl’ Ivellio, Zmaj Brački II., Pročelnik Povijesne sekcije Mario Jareb, Zmaj Jurjevgradski od Tribunja, Zamjenik pročelnika Sekcije gospodarstva Anđelko Vujeva, Zmaj od Dinare, Pročelnik Zmajskog stola u Karlovcu i član Nadzornog odbora Mladen Kuka, Zmaj Abesinski II. i Zamjenik pročelnika Zmajskog stola u Karlovcu Ivan Mateša, Zmaj od Slovinja.

Kao što je poznato, tradicionalno kićenje božićne jelke za veći broj članova Družbe zbog epidemijskih je razloga odgođeno i ove godine. Međutim, kako naša Kula ipak ne bi ostala bez okićene jelke, tj. kako bi ovaj znak naše tradicije ostao prisutan, nakon radnog sijela održano je i vrlo skromno prigodno zmajsko druženje uz okićenu božićnu jelku, organizirano u uskom krugu prisutnih članova Družbe (Inicijativnog odbora za osnivanje „Muzeja totalitarizma“), ali s mislima i dobrim željama upućenim prema svim članova Družbe, u miru i duhu zajedništva i bratstva.