Otvorenje izložbe: „Alojzije Stepinac – izložba karikatura – utjecaj komunističke propagande na stvaranje negativne slike o zagrebačkom nadbiskupu“, Beli Manastir, 12. studenoga 2021.

U Etnološkom centru Baranjske baštine u Belom Manastiru, u organizaciji Zmajskog stola u Osijeku Družbe „Braća Hrvatskoga Zmaja“, Ogranka Matice hrvatske Osijek i Ogranka Matice hrvatske Beli Manastir te Đakovačko-osječke nadbiskupije, dana 12. studenoga 2021. godine otvorena je izložba: „Alojzije Stepinac – izložba karikatura – utjecaj komunističke propagande na stvaranje negativne slike o zagrebačkom nadbiskupu“.

Uz izložbu agitpropovskih karikatura objavljenih između 1945. i 1947. godine u Kerempuhu i Bodljikavom ježu u kojima se demonizira Kardinal Stepinac te Katolička crkva u Hrvata, prikazan je u prostorijama centra i dokumentarni film koje su službene jugoslavenske vlasti iz tog vremena kao propagandni uradak snimile o suđenju kardinalu Stepincu.

Dobrodošlicu gostima iz Osijeka izrekli su u ime Grada Belog Manastira Petar Tokić, ujedno i predsjednik OMH te ravnatelj Etnološkog centra prof. Edo Jurić. Skup je u ime Zmajskog stola u Osijeku pozdravio njegov tajnik Ivica Završki, Zmaj Osječko Gornjogradski (ujedno kao član Glavnog odbora Matice hrvatske u Zagrebu i potpredsjednik osječkog ogranka Matice hrvatske i u ime Matice) koji je u svom govoru posebno naglasio da je cilj ove izložbe Baranjcima prikazati pravu istinu o Kardinalu Stepincu te predstavio rad Družbe i Zmajskog stola u Osijeku.

Skupu se potom obratio mons. prof. dr. sc. Vladimir Dugalić, Zmaj Osječki od Svetog Josipa, Meštar kapelan Družbe i zamjenik pročelnika Zmajskog stola u Osijeku, dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu, iznijevši niz zanimljivih podataka o suđenju i progonu Kardinala Alojzija Stepinca. Otvaranju izložbe također su nazočili dr. sc. Srećko Tomas, Zmaj Drinovački II., Božidar Šnajder, Zmaj Essekerski te dr. sc. Ivan Radoš, zmajski pripravnik.

Izložbu je, na koncu, otvorio gosp. Petar Tokić uz posebnu zahvalu Zmajskom stolu u Osijeku. Zmajski stol u Osijeku planira ovu izložbu prenijeti i u druge gradove mjesta u Slavoniji, Hrvatskoj, ali i nastaviti s već započetim prezentacijama izložbe u Bosni i Hercegovini.