Predavanje “Od cistercita, Topusko (Toplice) do krajišnika”, Karlovac, 27. veljače 2020.

Zmajski stol Karlovac, organizirao je predavanje doc. dr. sc. Milana Kruheka, Zmaja Dubovačkog II, u Gradskoj biblioteci u Karlovcu 27. veljače 2020., pod nazivom: “Od cistercita, Topusko (Toplice) do krajišnika”.

1205. na poziv hrvatsko-ugarskog kralja Andrije II., dolaze cisterciti iz matičnog samostana Clairvaux u Francuskoj, na njegov ogroman slavonski posjed u Toplicama, današnje Topusko. To područje bilo je poznato još iz rimskog doba po termalnim izvorima. Tu su oni u nekoliko godina izgradili, osnovali svoj samostan, svoju prvu cistercitsku Opatiju u Hrvatskoj, kao novu duhovnu, kulturnu i gospodarsku zajednicu hrvatskih cistercita.
Od kralja osim ogromnog zemljišta, dobili su i prava na porezne prihode od stare hrvatske župe Gorske kojoj su pripadali. To područje je bilo idealno za Opatiju, zbog blizine šuma Petrove gore, termalnih i drugih voda bogatih ribama, plodnim poljima. Tu su izgradili ogroman opatički kompleks sa crkvom Blažene Djevice Marije, koja je bila veća od današnje zagrebačke katedrale. Sve je bilo izgrađeno u prekrasnom gotskom stilu, sa šiljatim svodovima koji se uzdižu visoko prema nebu.

Osim duhovnošću, taj strogi red vodio je svoju Opatiju kao ogroman poljoprivredni posjed. Obrađivao je zemljišta, bavio se uzgojem voćki, vinograda, povrća, uzgojem stoke, proizvodnjom domaćih proizvoda i sl. Učio je okolno slobodno stanovništvo i kmetove. Sve do početka 15. st. kada su počeli nadirati Turci, samostan je uz sjedište duhovnog života obavljao i službu javne vlasti. Sa sve većim prodorom Turaka i Opatija Toplička, claustrum sve više postaje castrum obrane od najezde Turaka. Jačali su obrambene zidine Opatije. Opatija je morala po naredbi kralja opremiti o svojem trošku 50 konjanika. Neko vrijeme zajedno su živjeli cisterciti i vojnici, ali 1521. oni napuštaju svoju Opatovinu zbog sve jače turske najezde. Sredinom 16. st. Turci topovima napadaju Opatiju, probijaju njene zidine, ruše i pljačkaju ju. Od tada Toplice dobivaju naziv Topusko.

Danas, od cijele cistercitske Opatovine, sačuvan je samo gotički portal crkve Blažene Djevice Marije, koji nam može dočarati veličinu same crkve i kompleksa Opatije u Topuskom, kao i graditeljsku sposobnost samih redovnika.

Pročelnica ZS Karlovac, Mirica Rapić, Zmajica Mrežnička