Predstavljena knjiga „Hrvatsko šumarsko društvo Ogranak Koprivnica 1956.-2021.“, Gradski muzej Križevci, 3. svibnja 2022.

U organizaciji Zmajskog stola Križevci, u Likovnoj galeriji Gradskog muzeja Križevci održano je 3. svibnja 2022. godine predstavljanje knjige Hrvatsko šumarsko društvo Ogranak Koprivnica 1956.-2021.  autora Zvonimira Ištvana, pročelnika križevačkog zmajskog Stola, Zmaja Molvarskog od Gornje Šume.

Uvodne riječi dobrodošlice prisutnima je uputio domaćin gospodin Ozren Blagec, kustos križevačkog muzeja istaknuvši zadovoljstvo što u ovogodišnjoj 70. godišnjici Gradskog muzeja mogu biti domaćini predstavljanja spomenute knjige. U ime organizatora Družbe „Braća Hrvatskoga Zmaja“, Zmajskog stola Križevci prisutne je pozdravio tajnik Stola Mladen Tenodi, Zmaj Koruški II. te u kratkom osvrtu istaknuo važnost djelovanja Družbe u Hrvatskoj, odnosno Zmajskog stola Križevci na području Koprivničko-križevačke županije.

O šumarstvu na području Križevaca govorio je Tibor Balint upravitelj Šumarije Križevci, istaknuvši veliku vrijednost šumskog fonda na ovome području te je zahvalio svim prethodnim generacijama šumara, koji su u nasljeđe današnjim generacijama ostavili prirodne i stabilne šumske zajednice. Također je naglasio da šumari i nadalje nastoje održati te unaprijediti sadašnje stanje šumskih ekosustava i kao takve ostaviti budućim naraštajima na korištenje. O koprivničkom ogranku šumarskog društva govorio je njegov tajnik Marin Koščak. On je ukratko spomenuo važnost Ogranka u djelovanju na lokalnoj razini te spomenuo niz aktivnosti koje Ogranak provodi u novijoj povijesti.

Knjigu je mnogobrojnoj publici predstavio povjesničar Nikola Cik, zmajski pripravnik u križevačkom Stolu. On je istaknuo važnost predstavljene knjige kao vrijednog istraživačkog rada autora u cilju popularizacije šumarstva na ovome području te kao ogledni primjerak po kojem i ostali Ogranci u Hrvatskoj mogu napisati svoje monografije. Na kraju se prisutnima obratio i sam autor zahvalivši organizatoru i domaćinu na uspješnom predstavljanju knjige te svima koji su došli na predstavljanje i na taj način odali priznanje autoru za njegov rad.

Spomenimo još i to da je ovo bilo treće po redu predstavljanje spomenute knjige, prethodno u Koprivnici 5. travnja i u Đurđevcu 27. travnja te je tako knjiga predstavljena u svim gradovima Koprivničko-križevačke županije iz kojih dolazi i najviše članova koprivničkog šumarskog društva.

Zvonimir Ištvan
Zmaj Molvarski od Gornje Šume