Svečano i radno sijelo Glavnog zbora Družbe “Braća Hrvatskoga Zmaja” održanog u Kuli nad Kamenitim vratima u Zagrebu, 15. studenog 2014.

Družba “Braća Hrvatskoga Zmaja” održala je svečano i radno sijelo Glavnoga zbora 15.11.2014. godine povodom dana osnutka Družbe. Prvi dio programa bila je svečana koncelebrirana sv. Misa u Crkvi sv. Marka na Gornjem Gradu. Predsjedao je msgr. Lovro Cindori, Zmaj od Crne Majke Božje Bistričke, vlč. Josip Jakovčić, Zmaj od Novigrada na Dobri, meštar kapelan, i fra Hrvatin Gabrijel Jurišić, urednik Zbornika Kačić, koji je održao prigodnu propovijed o biblijskoj poruci da su svi ljudi braća i djeca Nebeskoga Oca, te o kršćanskom i “zmajskom” bratstvu. (cjelovitu propovijed možete pročitati u rubrici Ad Usum Nostrorum namijenjenoj samo članovima Družbe). Većina se je nazočnih pričestila, a svi su složno pjevali.

​Drugi dio bilo je svečano i radno sijelo Glavnoga zbora Družbe, koje je održano u svečanoj  dvorani Kule nad Kamenitim vratima. Prema pravilima Družbe, Josip degl’ Ivellio, Zmaj Brački II., Meštar obredničar, predvodio je program. Najprije su donesene zastave i pjevana državna himna Lijepa naša. Veliki meštar Nevio Šetić, Zmaj od Istre, u svom Proslovu iznio je nekoliko osnovnih podataka o djelovanju Družbe u proteklom razdoblju, upozorio na goruće probleme u suvremenom društvu i najavio neke pothvate koji će se poduzeti u narednom razdoblju (Proslov Velikoga meštra možete pročitati u rubrici Ad Usum Nostrorum).

​Tajnim glasovanjem Lovri Cindoriju i Draženu Podravcu Glavni zbor je dodijelio odličje Reda Zlatnoga Zmaja koje će im biti uručeno svečanom ceremonijom i instalacijom u Kapitul Zlatnog Zmaja na jednom od slijedećih sijela. Zatim je Zmaj Brački II. pročitao životopis novog počasnog člana fra Gabrijela Hrvatina Jurišića kojeg je Glavni zbor na prošlom Jurjevskom sijelu izabrao. Zatim je Veliki meštar uručio fra Gabrijelu Hrvatinu Jurišiću, Zmaju Biokovskom III. povelju, zmajsku lentu i srebrenu značku. Zmaj Biokovski III. potom se obratio Glavnom zboru slijedećim riječima:

.

“Reverendissimi domini et carissimi fratres
Ordinis “Fratrum Draconis Croatici”

Omnibus et singulis vobis, hic praesentibus, in hac aula magna Kule nad Kamenitim vratima, iterum dico: salutem plurimam optimaque vota! Atque etiam salutem vobis dico salutatione nostra christiana: “Laudetur Jesus Christus!” Dakle, Hvaljen Isus i Marija!

Zahvalili smo Gospodinu Bogu i Bogorodici Mariji, Kraljici Hrvata, slaveći sv. Misu za Domovinu u ovoj drevnoj Crkvi sv. Marka. Zahvalili smo u prvom redu za ovu divnu kulturnu ustanovu Družbu “Braća Hrvatskoga Zmaja“, koja već više od jednoga stoljeća, contrariis ventibus flantibus, visoko diže hrvatski barjak, radeći na slavu Božju i korist svoga hrvatskoga naroda, ali uvijek pod budnim Božjim okom, a to znači nadajući se Božjoj pomoći, na što upozorava geslo Družbe: Deo propitio!

Evo smo se našli u sjedištu Družbe, ovdje nad Kamenitim vratima, u Svetištu na putu, na otvorenom, na ulazu u Gornji Grad, koji čuva Gospa od Kamenitih vrata, zaštitnica našega bijelog grada Zagreba, metropole naše. Evo ovdje, u ovoj Dvorani, u ovom sjedištu Družbe, sastajali su se div-junaci, vrli muževi, karakterni ljudi, stvaraoci i čuvari naše bogate hrvatske kulturne baštine. Kad bi se sada, ovdje, našli svi članovi Družbe, od osnutka do danas, bila bi to velika povorka, velika procesija po izbor hrvatskih velikana. Bogu hvala da hrvatski narod ima toliko velikana koji zaslužuju naše osobito poštovanje i zahvalnost.

​Stoga sam bio ugodno iznenađen, kad sam bio obaviješten da Družba namjerava moju malenkost ubrojiti među svoje počasne članove. Ja sam redovnik ex Ordine fratrum minorum. Dakle, mali brat. Kad me je Družba primila za počasnoga člana, mogu samo reći, da sam najprije dobromu Bogu zahvalan za taj dar, jer svaki je dar “desursum a Patre luminum” (Jak 1,17). Zatim sam na poseban način iskreno zahvalan Družbi, koja je odlučila primiti me u to divno društvo.

Dakle, gratias maximas Deo optimo maximo, atque etiam fratribus Ordinis fratrum Draconis Croatici! – ​Svima vama, ovdje nazočnima, iskreno zahvaljujem i sve vas srdačno pozdravljam.

Hvala na pozornosti!”

.

Sijelo je završilo tradicionalnim riječima Velikog meštra uz pjevanje druge kitice hrvatske državne himne nakon čega je uslijedio bratski domjenak.