U tjednom glasilu “Karlovački tjednik” objavljen tekst autorice Mirice Rapić, Karlovac, 29. travnja 2021.

U tjednom glasilu Karlovački tjednik, od 29. travnja 2021. objavljen je tekst pod naslovom: “Zbilo se to pred 350 godina, oko “ure” 9-te, 30. travnja 1671. u Bečkom Novigradu” autorice Mirice Rapić, Zmajice Mrežničke.

Autorica je kratko navela uzroke nezadovoljstva hrvatskog i ugarskog plemstva u vrijeme cara Leopolda I., osvrt na Zlatnu bulu Andrije II. iz 1222. godine, nepravedan Vašvarski mir kao okidač pobune, te slavu, ponos i vječnost koju u našem hrvatskom narodu uživaju naši pogubljeni velikani, Petar Zrinski i Fran Krsto Frankopan. Osvrnula se na prijenos njihovih posmrtnih ostataka sa groblja u Bečkom Novigradu zahvaljujući Družbi “Braća Hrvatskoga Zmaja” u zagrebačku katedralu, te od 2000. godine, obnovom njihovog grobnog mjesta u Bečkom Novigradu, hodočašću uoči 30. travnja Zmajskog stola Karlovac u mjesto njihova pogubljenja.

Oni su naš ponos i preteča svih zbivanja na našem području vezanih za nacionalno osviještenje i osamostaljenje. Oni i dalje danas prkose i svojim duhom postoje u mjestu svoga stratišta. Okupljaju hodočasnike na svom grobnom mjestu, na molitvi u katedrali, na samom stratištu, a sada i kod svojih bista koje su postavljene u parku Bečkog Novigrada zahvaljujući inicijativi Čakovčana, uz dozvole same gradske vlasti. Vremena se mijenjaju, a očito da geslo Frana Krste Frankopana Navik on živi ki zgine pošteno ostaje vječna moralna vertikala koju danas uočavaju i Austrijanci.