Zmajski stol u Slavonskom Kobašu postavio spomen-ploču slavonskim junacima, Slavonski Kobaš, 25. travnja 2022.

Svečano u Slavonskom Kobašu

Zmajski stol u Slavonskom Brodu Družbe „Braća Hrvatskoga Zmaja“ potaknuo je da se u Slavonskom Kobašu podigne spomen-ploča slavonskim junacima u borbi protiv Turaka, a Općina Oriovac to je prihvatila, te je uz potporu Brodsko-posavske županije, u povodu Dana Općine Oriovac i Dana Brodsko-posavske županije spomen-ploča i otkrivena na Trgu sv. Marka u Slavonskom Kobašu 25. travnja 2022. godine.

U prepunoj dvorani Doma kulture u Slavonskom Kobašu bilo je posebno svečano. Mještani, ali i brojni gosti, među kojima i članovi Zmajskog stola u Slavonskom Brodu te predstavnici Općine Oriovac, s užitkom ali i rastućim ponosom doznali su više o troje junaka koji su kroz više od stoljeća iskazivali hrabrost ne pristajući na turski jaram. Mara Margetić poginula je u pokušaju atentata na požeškoga pašu davne 1611., Ivan Sekula iskazao se u protjerivanju Turaka iz Slavonije i Ugarske, ali i u Bosni koncem 17. i početkom 18. stoljeća te zaslužio čin generala i kapetana cijele Slavonije, a nećak mu Marijan Terzić, koji se također iskazao u brojnim bitkama i, nakon što je porazio silnoga Džombega, nagrađen plemstvom te zapovijedao satnijom u Sibinju i Tvrđavom Brod, preminuvši prije točno 255 godina.

U ime Zmajskoga stola u Slavonskom Brodu okupljene mještane i zmajsku braću pozdravio je pročelnik Zmajskog stola u Slavonskom Brodu, Zmaj od Broda II., Hrvoje Špicer, a potom i načelnik Općine Oriovac Antun Pavetić koji je podsjetio da o vlastitoj povijesti i našim hrabrim precima znamo premalo pa je ovo prilika da ponovno počnemo prenositi ono što su naši preci stoljećima čuvali usmenom predajom i pokažemo da nikada nismo pokleknuli u borbi za slobodu. Dvoranom je tada odjeknula graničarska himna, „Silni, hrabri graničar“ iz pera M. Topalovića u izvedbi glasovitog tenora Krešimira Špicera i u pratnji pjevačke skupine i tamburaškog sastava KUD-a „Matija Gubec“ kojim je ravnao Antun Baćo. Pod dojmom ove izvedbe, više o Družbi „Braća Hrvatskoga Zmaja“ i njihovu poslanju na očuvanju hrvatske povijesti i baštine govorio je Zmaj Strossmayerski, veliki meštar hrvatskih Zmajeva, Mislav Grgić, ponosan na činjenicu da je slavonskobrodski Zmajski stol pokrenuo ovu akciju. Zmaj Virski od svetog Jurja, zamjenik pročelnika Zmajskog stola u Slavonskom Brodu Ivan Stipić, u svom je zanimljivom izlaganju prikazao kako zabilježene narodne pjesme bilježe junaštva Mare Margetić, Ivana Sekule i Marijana Terzića, ali i poznate povijesne okolnosti njihova života i junaštva, ističući da se otkrivanjem spomen-ploče kobaškim ljutim zmajima, pod čiji rad i djelovanje možemo sinegdohalno objediniti ukupnu borbu hrvatskog naroda, naroda ovog kraja protiv Osmanlija, zapravo sjećamo svih znanih i neznanih junaka u toj borbi.

KUD „Matija Gubec“ izveo je pjesmu o Kobašu i Mari Margetić koju čuvaju u strojopisu pedesetak godina, a otpjevali su ju na način kola polagano, dok su učenici PŠ Slavonski Kobaš Lara Prčić, Viktorija Vokić, Marko Krijan i Mia Klarić, koje je pripremila Antonija Jagodar deklamirali odlomke iz narodnih pjesama koje govore o ovim junacima. Program je završio gromoglasnim „I kad umrem, pjevat će Slavonija“ Miroslava Mađera u izvedbi Krešimira Špicera i KUD-a „Matija Gubec“, a potom su se svi uputili do Trga sv. Marka gdje je tik do spomenika poplavi i početku regulacije Save 1878., postavljena spomen-ploča. Otkrili su ju načelnik Pavetić i veliki meštar Grgić. KUD je zasvirao i zapjevao „Odavno smo graničari stari“, a veselje je nastavljeno kolom na placu i prigodnim domjenkom u Domu Kulture.

Preneseno uz odobrenje:
Vanić, Dunja. „Spomen na hrabre graničare“, Posavska Hrvatska (Slavonski Brod), 29.4.2022., str. 5.