Blagoslov novog raspela koje je izgradila Družba “Braća Hrvatskoga Zmaja”, Stara gora, 27. rujna 2021.

U rujnu 2021. godine Družba “Braća Hrvatskoga Zmaja” izgradila je raspelo u vinogradarskom predjelu Stara gora između Virja i Šemovaca. Posveta toga novog raspela bila je u ponedjeljak, 27. rujna 2021., a posvetu su obavili gvardijan Samostana Svetog Duha franjevaca konventualaca u Zagrebu fra Tomislav Glavnik i virovski župnik vlč. Marijan Kovačić.

Prigodne govore na posveti raspela održali su načelnik Općine Virje Mirko Perok, novoizbrani pročelnik Zmajskog stola u Križevcima Zvonimir Ištvan i meštar Zmajskih stolova dr. sc. Petar Feletar. Oni su napomenuli kako je ovim projektom ostvaren jedan od glavnih ciljeva Družbe “Braća Hrvatskoga Zmaja”, a to je čuvanje i promicanje hrvatske kulturne i prirodne baštine. Prigodni govor održao je umirovljeni učitelj i ravnatelj virovske osnovne škole magistar Dražen Podravec koji je bio inicijator i najzaslužniji član Družbe za izgradnju ovog raspela. Podravec je izrazio zadovoljstvo i ponos što je raspelo podignuto i uređeno u samo nekoliko tjedana te je zahvalio svim donatorima, majstorima i vinogradarima koji su sudjelovali u izgradnji raspela. Teren za gradnju i betonsko postolje obloženo mramorom izgradili su vinogradari i poduzetnici iz Virja i Šemovaca.

Drveni križ s krovištem također je djelo domaćih majstora, a Kristov korpus nabavio je fra Tomislav Glavnik. Na posveti raspela okupili su se mnogi vinogradari iz Stare gore i članovi Družbe Braća Hrvatskoga Zmaja koji su doputovali iz različitih dijelova Hrvatske. Poslije obreda posvete nastavili su se družiti u obližnjem vinogradu Dražena Podravca.