Blagoslov Starog grada Ozlja, Ozalj, 9. siječnja 2020.

Tradicija blagoslova Starog grada Ozlja o blagdanu Krštenja Gospodinova nastavila se i ove godine, unatoč složenoj epidemiološkoj situaciji uzrokovanoj Covid-19 virusom. Zahvaljujući našem Meštru kapelanu, fra Tomislavu Glavniku, Zmaju Svetoduškom uspjeli smo se okupiti u primjerenom broju u prostoriji bana Petra Zrinskog, u Starom gradu Ozlju, uz pridržavanje svih epidemioloških preporuka i biti prisutni svetom činu blagoslova Starog grada.

U ime Velikog meštra prisutne je pozdravio Meštar zmajskih stolova, Anđelo Miloš, Zmaj Prečki od Školjića. Blagoslov je obavio fra Tomislav Glavnik Meštar kapelan, Zmaj Svetoduški, uz prigodne riječi. Molitvu koji je izgovorio uputio je posebno za našu Domovinu, našu Družbu, sve prisutne i odsutne članove u Domovini i svijetu, za Grad Ozalj i njegove građane, za uspjeh i zdravlje naših članova i naših obitelji. Posebno smo se sjetili u prošloj godini preminule zmajske braće i sestara. Blagoslovnu molitvu smo popratili zajedničkim pjevanjem hrvatskih božićnih pjesama.

Blagoslovu su prisustvovali članovi Meštarskog Zbora, Kapitula Zlatnog Zmaja i Zmajskog areopaga, Zmajske matice, Zmajskih stolova u Krapini i u Karlovcu. Nakon blagoslova, u jednoj opuštenoj i toploj atmosferi, nastavilo se malo druženje uz prigodnu okrjepu. Raspoloženje koje se stvorilo dalo nam je dodatni poticaj za izdržati ovo teško stanje u kojem smo se svi zatekli uslijed elementarnih nepogoda i bolesti s nadom da tradicionalna okupljanja postanu redovita. Druženje je završilo uz pjesmu i klavirsku pratnju Zmaja Purgerskog, što nas je vratilo u neka dobra stara vremena.

Mirica Rapić, Zmajica Mrežnička