Članovi Zmajskog stola u Karlovcu u posjetu Bečkom Novigradu, 19. i 20. svibnja 2022.

Članovi Zmajskog stola u Karlovcu, pročelnik Mladen Kuka, Zmaj Abesinski II., Ivan Mateša, Zmaj Slovinjski, zamjenik pročelnika, vlč. Ivan Vučak, Zmaj od Lonjskog boravili su dva dana, 19. i 20. svibnja 2022. godine u Republici Austriji na poziv zmajskog brata Marijana Kalapurića, Zmaja Doborskog od Svete Brigite, člana Zmajskog stola u Karlovcu i predsjednika Hrvatske akademske zajednice u Republici Austriji.

Članovi Zmajskog stola u Karlovcu posjetili su u Bečkom Novigradu mjesto smaknuća hrvatskih velikana Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana, katedralu gdje su bili pohranjeni njihovi posmrtni ostaci i njihov grob na mjesnom groblju iz kojega su 30. travnja 1919. godine njihove kosti zalaganjem Družbe „Braća Hrvatskoga Zmaja“ prenešene u zagrebačku Prvostolnicu.

Na grobu hrvatskih velikana zmajski brat Zmaj Doborski od Svete Brigite održao je prigodno predavanje o ovom tužnom događaju iz hrvatske povijesti.

U prostorijama Hrvatske akademske zajednice, uz nazočnost predstavnika Veleposlanstva Republike Hrvatske u Austriji gospodina Silvia Kusa, zmajski brat Zmaj Slovinjski održao je predavanje „Sabor na Cetinu 1527. godine“. Pročelnik Zmajskog stola u Karlovcu Zmaj Abesinski II. uz prigodni govor predstavio je i poklonio predstavniku Veleposlanstva svoju knjigu „Pakao se zove Jazovka“ i najavio promociju u listopadu u Beču.

Cijeli ovaj događaj snimala je TV Wien. Također je članove Zmajskog stola u Karlovcu za vrijeme boravka u Beču vlč. Ivan Bingula proveo kroz bečku Katedralu Sv. Stjepana, gdje su razgledali katakombe i posjetili kriptu kardinala Franza Koeniga, koji je teško stradao, naposljetku i preminuo od posljedica prometne nesreće koja se dogodila 13. veljače 1960. godine kod Novog Marofa, na putu na sahranu blaženom kardinalu i zmajskom bratu Alojziju Stepincu, Zmaju od Bakačeve kule.