Hodočašće Družbe “Braća Hrvatskog Zmaja” Zmajskog stola u Karlovcu u Bečki Novigrad, 23. travnja 2017.

Već osamnaest godina kontinuirano Zmajski stol u Karlovcu posjećuje Bečki Novigrad, mjesto stradanja naših velikana, bana Petra Zrinskog i markiza Frana Krste Frankopana. Bez nekog većeg zastoja na slovensko-hrvatskoj granici, prešli smo autobusom schengensku granicu i praćeni hladnoćom došli s jutarnjim suncem u Bečki Novigrad.

U karlovačkom autobusu bili su učenici OŠ Katarine Zrinski Krnjak, OŠ Grabrik Karlovac, OŠ Žakanje i OŠ Slava Raškaj Ozalj, pripadnici Karlovačke građanske garde, pripadnici udruge Specijalne policije iz Domovinskog rata Grom Karlovac, Karlovački vokalni oktet, predstavnici medija Karlovački tjednik i Trend televizije, predstavnice Zajednice žena HDZ-a Katarina Zrinski, predstavnici grada Karlovca te članovi Karlovačkog zmajskog Stola s pročelnikom i nosiocem organizacije puta Brunom Kendjelom, Zmajem od Karlovačke Zvijezde. Ovo hodočašće je s godinama preraslo u svojevrsno edukativno hodočašće, s obzirom na prisutnost novih i mladih naraštaja.

Prva stanica našeg hodočašća bilo je gradsko groblje, grobno mjesto br.59, na polju 43, gdje su ležali zemni ostaci naših velikana do 1919., prije preseljenja u zagrebačku katedralu. Po dogovoru, tu smo se susreli s predstavnicima veleposlanstva RH u Austriji, Gradiščanskim Hrvatima, hrvatskim kulturnim i povijesnim udrugama i institucijama u Austriji, te predstavnici Županije međimurske, Zrinske garde Čakovec i članovima Zmajskog stola Čakovec i Matice hrvatske iz Čakovca.

Protokol je cijelo vrijeme vodio Zmaj od Karlovačke Zvijezde. Po protokolu na grobno mjesto su učesnici hodočašća položili vijence i zapalili svijeće. Nakon polaganja vijenaca pjesmu naslova Lava dva otpjevao je Karlovački vokalni oktet.

Članica Družbe “Braća Hrvatskoga Zmaja”, prim. Mirica Rapić, Zmajica Mrežnička, pozdravila je sve prisutne u ime Družbe “Braća Hrvatskoga Zmaja” i kratko se osvrnula na doprinos i značaj naših velikana u našoj povijesti:

“Ovo prazno grobno mjesto, kao i druga mjesta ovdje podsjećaju nas na tragičnu sudbinu dvojice članova hrvatskog plemićkog roda, cvijeta hrvatskog plemstva, na žalost čiji se rod s njima i ugasio pred 346 godine upravo ovdje u Bečkom Novigradu. Bili su to ljudi prije svog vremena. Vrlo obrazovani za ono doba, ponosni vojskovođe, odlični diplomati, pjesnici, pisci, dobri gospodari svojih imanja, centri okupljanja kulturnog kruga, duboki, a nadasve domoljubi i borci za slobodu hrvatskih zemalja, koje su u ono vrijeme, baš kao i danas, bila obrana zapada i predziđe kršćanstva. Kao da se povijest danas ponavlja.

Mi Karlovčani i Ozljani imamo posebnu empatiju za te obitelji. Upravo tu na našem tlu imali su dom i ostavili svoje trajne tragove. U starom gradu Bosiljevu rođen je Fran Krsto i sestra mu Katarina Frankopan, buduća supruga Petra Zrinskog, vjenčanje Katarine i Petra održalo se u karlovačkoj franjevačkoj crkvi Presvetog trojstva, a svadba u dvorima Vuka II. Frankopana, Katarinina oca u Karlovcu, današnjem Muzeju grada Karlovca. Početnički zajednički mladenački bračni život, započeo im je u obližnjem Ozlju, gdje su se rodila njihova djeca. Rastući u prirodnom okruženju, u domoljubnom odgoju, na materinjem hrvatskom jeziku, ostali su zapisani mnogi njihovi pismeni tragovi na ozaljsko štokavsko čakavskom narječju (Katarinin “Putni tovaruš”, prvi molitvenik na hrvatskom jeziku, nastao na ozaljsko-svetičkom području).

Boreći se za slobodu hrvatskih krajeva, za svoje ideale i umrli su za njih. Vjerujući da su u krvi oslobođene hrvatske zemlje od Turaka, zaslužile bolju sudbinu, a ne ponovno povratak u sastav turskog carstava kako je to odlučila austrijska vlast, dali su svoj glas protiv nepravde i završili su tu u BNM u jednogodišnjem pritvoru, gdje su i skončali 30.4.1671 g. sječom glava kao “urotnici”.

Za nas su oni, naši velikani i junaci, koji su se usudili dignuti svoj glas protiv nepravde, za slobodu hrvatskih zemalja. Kroz stoljeća su bili uzor našim predcima i sadašnjim pokoljenima u težnji za stvaranjem samostalne neovisne hrvatske države, što se i ostvarilo. Ona je stvorena u svoj svojoj muci i krvi, a ne donirana, baš kao što su to željeli naši velikani. Štujući kult zrinsko -frankopanski, DBHZ kroz njih štuje sve naše velikane koji su tijekom povijesti časno borili i poginuli za Domovinu nam Hrvatsku. I zato hodočastimo i hodočastiti ćemo na ova mjesta da im odamo zasluženu počast. Nikad ih ne ćemo zaboraviti. Oni su bili vizionari naše sadašnjosti. Dragi hodočasnici pozdravljam Vas uz naš zmajski pozdrav, Bog nam sreću daj – Hrvatski nek živi Zmaj.”

Nakon otpjevanog isječka iz opere Nikola Šubić Zrinski, U boj u boj te slikanja na grobnom mjestu, uputili smo se na mjesto pogubljenja naših velikana.

Toga kobnog jutra 30.4.1671. ujutro, u 9.00 sati, za kaznu, odsječene su im glave krvničkim mačem. Na tom mjestu postavljene su ploče na latinskom, njemačkom i hrvatskom jeziku. Položili smo vijence i zapalili cvijeće. Karlovački oktet otpjevao je himnu Republike Hrvatske Lijepa naša domovino koja je bila uvod u vrlo nadahnute govore.

  • Gradski vijećnik za kulturu Wiener Neustadta, gospodin Franz Piribauer, uz Domagoja Marića atašea za kulturu Veleposlanstva RH u RA, kao prevoditelja, osvrnuo se na naše različite poglede u dijelu naše zajedničke povijesti, što nas danas ne treba razdvajati, ali i na to što to nas danas u zajedničkoj evropskoj uniji treba spajati. To je mir i zajednička borba za prosperitet na evropskom tlu.
  • Veleposlanica RH u RA dr. sc. gospođa Vesna Cvjetković, vrlo nadahnuto osvrnula se na našu povijest u doba naših velikana, kao pouka sadašnjim i budućim generacijama da naša budućnost leži samo u našim rukama.
  • Predstavnik Gradišćanskih Hrvata dr. Franjo Pajrić, osvrnuo se na doba kada se nije smjelo spomenuti obitelj Zrinski i Frankopane, te na Gradišćanske Hrvate koji su oduvijek njegovali svoje porijeklo.
  • U ime Hrvatske akademska zajednica u RA sve prisutne pozdravio je Igor Lacković. Napomenuo je ulogu naših velikana u našoj povijesti i želju za boljom hrvatskom slogom u budućnosti.

    Karlovački vokalni oktet skladba pod nazivom Domobranska, autori Josip Vušir i profesor Ratko Pogačić – Zmaj Karlovački od Korane.

  • Pismo Petra Zrinskog u tamnici Bečkog Novigrada napisno voljenoj supruzi Ani Katarini Zrinski Moje drago serce, recitirao je pripadnik Zrinske garde Čakovec, Dragutin Trstoglavec.
  • U ime gradonačelnika Grada Karlovca profesora Damira Jelića pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti profesorica Andreja Navijalić pozdravila je sve hodočasnike i osvrnula se na bogatu kulturnu baštinu obitelji Zrinski i Frankopan na karlovačkom području.
  • U ime Matice hrvatske Čakovec govorio je predsjednik ogranka Čakovec profesor Ivan Pranjić. Težnja je članova Matice da se sramna ploča makne s pročelja katedrale u Bečkom Novigradu.
  • Ispred Međimurske županije, obratio se hodočasnicima zamjenik župana gospodin Zoran Vidović.

Nakon mjesta pogubljenja uputili smo se na misu u mjesnu katedralu. Ispred katedrale, gdje na njenom pročelju stoji sramotna ploča s početnim tekstom da je Slijepac slijepca u jamu vodio, prijevod sramotnog teksta pročitao je pripadnik Karlovačke građanske garde g. Ivan Barić.

Sveta Misa svih hodočasnika u održala se mjesnoj katedrali 12:30 – 13:30 sati.. Vodio ju je svećenik iz Čakovca, pater Stanko Belobrajdić, a pjevao Župni zbor iz Čakovca. Čitanja i psalme podijelili su Karlovčani i Čakovčani.

Na kraju našeg hodočašća koje je završilo svetom misom, Zmaj od Karlovačke Zvijezde zahvalio se predstavnicima veleposlanstva Republike Hrvatske u Republici Austriji predvođenim velepoštovanom veleposlanicom dr. sc. gospođom Vesnom Cvjetković, koji su ovaj naš skup, kao i sve prijašnje, prijavili gradskim vlastima Bečkog Novigrada i austrijskoj policiji, čelnicima Bečkog Novigrada na njihovoj gostoljubivosti i razumijevanju, predstavnicima nama dragih Gradišćanskih Hrvata, predstavnicima Hrvatske akademske zajednice u Beču, predstavnicima Austrijsko – hrvatske zajednice za kulturu i šport, koji su ove godine očistili grobno mjesto u Bečkom Novigradu, predstavnicima Hrvatske udruge poslodavaca u RA i svim hodočasnicima iz Republike Austrije.

Također se zahvalio i našim dragim prijateljima, hodočasnicima iz Međimurja predvođenim zamjenikom župana Međimurske županije gospodinom Zoranom Vidovićem, njihovim mnogobrojnim udrugama, predstavnicima Matice hrvatske Čakovec, subraći iz Zmajskog stola Čakovec i Zrinskoj gardi Čakovec. Na kraju se zahvalio svim hodočasnicima iz Karlovačke županije a posebno Gradu Karlovcu, odnosno gradonačelniku profesoru Damiru Jeliću koji je prepoznao važnost ovog projekta i kao pokrovitelj podržao ovo hodočašće.

Pozdrav je završio riječima: “Želim reći da smo ovim hodočašćem i obilježavanjem ove obljetnice mučeničke smrti Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana, pokazali da je neizmjerno važno učiti i znati svoju povijest, čuvati spomen na znamenite Hrvate i istinske domoljube i rodoljube i njegovati zajedništvo čitavog Hrvatskog naroda.”

U Bečkom Novigradu, nedjelja 23. travnja 2017. godine.
Prim. Mirica Rapić, Zmajica Mrežnička