Hodočašće Družbe “Braća Hrvatskoga Zmaja” u Padovu, 10. lipnja 2017.

U ranim jutarnjim satima iz centra Zagreba krenuo je pun autobus naših članova s njihovim gostima u pravcu Padove. Pored braće i sestara iz Matice bili su zastupljeni zmajski stolovi u Karlovcu, Bjelovaru i Sisku. Probleme na granici smo i sami osjetili no ništa nas nije moglo omesti u našem zmajskom, vedrom i radosnom raspoloženju koje je vladalo u našem autobusu.

Od članova Meštarskoga zbora bili su prisutni Meštar protonotar Dragica Krpan, Zmajica od Kruševa, Meštar domaćin Roman Pavić, Zmaj od Tvrđe i glavni organizator hodočašća Meštar obredničar Josip degl’ Ivellio, Zmaj Brački II.

Na putu do Padove povijesne i druge znamenitosti kao i duhovne te religiozne značajke ovoga hodočašća naizmjenično su tumačili Meštar obredničar Zmaj Brački II. i Zmaj Svetoduški Tomislav Glavnik. Po dolasku u Padovu obišli smo svetište sv. Leopolda Mandića u kojem smo imali privilegiju vidjeti i moliti pred otvorenom škrinjom sv. Leopolda.

U Padovi je toga dana bio veliki sajmeni dan, ali i početak trodnevnice u čast sv. Antuna pa je Padova bila prepuna života, ljudi i raznih događanja što smo posebno doživjeli prelazeći preko prelijepog trga Prato della Valle.

U samoj bazilici sv. Antuna u kojoj se već osjećala velika predblagdanska gužva strpljivo smo u redu čekali kako bismo prošli i pomolili se uz grob sv. Antuna Padovanskog te razgledali baziliku. U njoj smo u kapelici blagoslova primili i poseban hodočasnički blagoslov koji je predmolio naš Zmaj Svetoduški. Nakon bazilike sv. Antuna laganom šetnjom smo otišli zajedno do katedrale i centra grada te je do 18.00 sati svatko uživao u Padovi na osobni način.

Na samom završetku, zajedničkom fotografijom pred bazilikom sv.Justine okončali smo naš boravak i Družbino hodočašće u Padovu te smo se puna srca i radosne duše uputili te sretno vratili u Zagreb.

Ovakva cjelodnevna druženja su istinska dobit za Družbu i njezine članove gdje povezujemo kulturno, duhovno, povijesno i rekreativno. Stoga nam je želja ubuduće svake sezone organizirati po jedno ovakvo hodočašće ili izlet. Na rasporedu za slijedeći put su zasigurno Mariazell ili Stift Heiligenkreutz u Austriji odnosno opatija Stična i Ljubljana u neposrednoj blizini.

Meštar obredničar, Zmaj Brački II.