Svečanost otvorenja novouređenih dvorana u Starom gradu Ozlju, 30. travnja 2017.

Ovogodišnja proslava dana Zrinskih i Frankopana u našem gradu Ozlju bila je zaista svečana i važna. Početak proslave počeo je tradicionalnom sv. Misom u župnoj crkvi sv. Vida u Ozlju koju je predslavio v.d. Meštra kapelana Josip Jakovčić, Zmaj od Novigrada na Dobri.

Svečanom povorkom krenuli smo nakon toga prema Starom gradu Ozlju, gdje smo tradicionalnom ceremonijom položili vijenac na spomen obilježje na samom ulazu u Stari grad. Veliki broj naših članova i članica (za koje je Meštarski zbor organizirao besplatan autobus iz Zagreba) nakon toga su se uputili u veliku dvoranu u prizemlju Starog grada koja je s još jednom taj dan zablistala u punom sjaju.

Povjerenstvo za upravljanje Starim gradom koje je dobilo mandat od Meštarskoga zbora prije dvije godine je uz veliki trud i zalaganje učinilo da se ove dvije dvorane uz dva nova sanitarna čvora u potpunosti urede i zablistaju u svoj svojoj ljepoti. Povjerenstvo su činili: Meštar protonotar Zmajica od Kruševa Dragica Krpan, Meštar obredničar Zmaj Brački II. Josip degl’ Ivellio i Zmaj Starobrodski Aleksandar Bašić.

U svečanosti i ceremoniji otvorenja pridružio nam se pomoćnik ministrice kulture g. Davor Trupković. U prvom dijelu programa govorili su Meštar obredničar i Meštar protonotar u ime Povjerenstva za upravljanje Starim gradom Ozljem, Veliki meštar te u ime Ministarstva kulture Davor Trupković. U drugom dijelu o prvom dolasku zmajeva u Stari grad Ozalj nakon obnove govorio je Đuro Deželić, Zmaj Kolokočki V., a nakon toga su zmajska braća Milan Kruhek Zmaj Dubovački II. i Zvonimir Gerber Zmaj Karlovački od Šanca predstavili dvojezično izdanje vodiča o pogibiji Frana Krste Frankopana i Petra Zrinskog. Govorni dio oplemenili su nam glazbom Karlovački vokalni oktet pod vodstvom zmajskog brata Ratka Pogačića, Zmaja od Korane.

Nakon programa kojim smo se ponovno vratili u našu, zmajsku tradiciju obilježavanja 30. travnja i pogibije hrvatskih velikana i mučenika priređen je tradicionalni zmajski domjenak.

Na 14. redovitom sijelu Meštarskoga zbora koje je održano 7. lipnja 2017. Meštarski zbor je odlučio promijeniti sastav Povjerenstva za upravljanje Starim gradom Ozljem. Uz zahvalu na dosadašnjem radu i doprinosu razriješen je te dužnosti Zmaj Starobrodski Aleksandar Bašić, a imenovan je na njegovo mjesto Zmaj Strossmayerski Mislav Grgić.

Na istom sijelu, a na prijedlog Meštra obredničara donešene su odluke o imenovanju pojedinih dvorana u Starom gradu Ozlju i to:

  1. Dvorana na 1. katu: DVORANA VELIMIRA DEŽELIĆA ST., PRAZMAJA KOLOKOČKOG
  2. Dvorana na 2. katu: DVORANA EMILIJA PL. LASZOWSKOG, PRAZMAJA BRLOŠKOG I OZALJSKOG
  3. Dvorana u podrumu (tzv. klub DBHZ): DVORANA ANTUNA BAUERA, PRAZMAJA VUČEDOLSKOG III.
  4. Velike novouređene dvorane u prizemlju: DVORANA FRANA KRSTE FRANKOPANA i DVORANA PETRA ZRINSKOG
  5. Velika dvorana (ex kino dvorana): DVORANA ALBERTA M. LAMORALA, KNEZA od Thurn i Taxisa

Meštar obredničar, Zmaj Brački II.