HPD “Slavulj” uveličao otkrivanje spomen ploče Luki Iliću Oriovčaninu, Novska, 17. veljače 2019.

U Novskoj je ove nedjelje (17. veljače 2019.) održana svečanost ponovnog otkrivanja spomen ploče svećeniku, pjesniku, etnologu, numizmatičaru, arheologu i povjesničaru, jednom od prvaka hrvatskog narodnog preporoda u Slavoniji, Luki Iliću Oriovčaninu (Oriovac, 15.listopada 1817. – Novska 4. veljače 1878.).

Spomen ploča u sjećanje na Oriovčanina koji je šest godina župnikovao u Novskoj (gdje je i umro i sahranjen), originalno je na zidu župnog doma Župe sv. Luke Evanđelista postavljena 1925. godine. U vrijeme adaptacije zgrade 1999. godine, zbog građevinskih je radova skinuta, a ove godine na inicijativu Družbe “Braća Hrvatskoga Zmaja” i Grada Novske, spomen ploča s natpisom koji govori kako je o hiljadu godišnjici Hrvatskog kraljevstva podigoše nastojanjem Hrvatskog sokola mješćani Novske, vraćena je na svoje staro mjesto. Restauriranu, ponovno vraćenu spomen ploču zajedno su u nedjelju otkrili Veliki meštar Družbe “Braća Hrvatskoga Zmaja” Nevio Šetić, Zmaj od Istre, župnik Milan Vidaković i gradonačelnik Novske Marin Piletić, zmajski pripravnik.

U prigodnom programu nastupile su članice KUD-a Šubić Novska, a svojim nastupom, čin otkrivanja spomen ploče uveličali su i članovi Hrvatskog pjevačkog društva Slavulj Petrinja koji su tom prigodom izveli skladbe Prosto zrakom Vatroslava Lisinskog (na tekst Dimitrija Demetera) i Zmajevka Ivana Muhvića (na tekst Velimira Deželića st.).

Članovi HPD-a Slavulj prethodno su u crkvi Blaženog Alojzija Stepinca u Novskoj, liturgijskim pjevanjem sudjelovali u svetoj misi i kraćim glazbenim dodatkom po završetku svete mise, a sve pod ravnanjem maestra Josipa degl’ Ivellia, Meštra obredničara Družbe BHZ i uz orguljašku pratnju Ines Lončar.