Izložba: “Alojzije Stepinac – izložba karikatura – utjecaj komunističke propagande na stvaranje negativne slike o zagrebačkom nadbiskupu“, Žepće, BiH, 1. veljače 2020.

U KŠC “Don Bosko” u Žepču, BiH, u organizaciji Družbe “Braće hrvatskog Zmaja” Zmajskog stola u Osijeku, Ogranka Matice hrvatske Osijek i Ogranka Matice hrvatske Žepče te Đakovačko-osječke nadbiskupije, u subotu 1. veljače 2020. godine, otvorena je izložba: “Alojzije Stepinac – izložba karikatura – utjecaj komunističke propagande na stvaranje negativne slike o zagrebačkom nadbiskupu“.

Uz zanimljivu izložbu agitpropovskih karikatura objavljenih između 1945. i 1947. god u Kerempuhu i Bodljikavom ježu u kojima se demonizira Kardinal Stepinac te Katolička crkva u Hrvata prikazan je i dokumentarni film koje su službene jugoslavenske vlasti iz tog vremena kao propagandni uradak snimile o suđenju kardinalu Stepincu.

Dobrodošlicu gostima iz Osijeka, Požege i Vukovara izrekao je ravnatelj KŠC “Don Bosko” Milan Ivančević te predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Žepču Perica Jukić. Skup je u ime Ogranka Matice hrvatske u Osijeku pozdravio Ivica Završki Zmaj Gornjogradski, član Glavnog odbora Matice hrvatske u Zagrebu i podpredsjednik osječkog ogranka koji je u svom govoru posebno naglasio da je cilj ove izložbe Hrvatima ali i drugim stanovnicima BiH, Hrvatske i Europe prikazati pravu istinu o Kardinalu Stepincu, svecu a ne “zločincu”. Skupu se obratio i prof. Vladimir Dugalić, Zmaj Osječki od sv. Josipa, dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu te akademik prof. emeritus Antun Tucak, Zmaj Sovički, pročelnik Zmajskog stola u Osijeku PREDSTAVIVŠI RAD STOLA I POSEBNO NAGLASIVŠI ULOGU SLAVONSKIH Zmajeva (u prvom redu akademika Andrije Mutnjakovića) u projektiranju i izgradnji centra.

Otvaranju izložbe su također nazočili dr. sci. Srećko Tomas, Zmaj Drinovački II., Branko Mihalj, Zmaj Rakitsko-Kutjevački, Božidar Šnajder, Zmaj Essekerski i Stipan Miok, Zmaj Bački te dr. sci. Radoslav Galić, Zmaj Bekteški. Izložbu je, na koncu, otvorio dekan Dugalić.

Zmajski stol u Osijeku planira ovu izložbu, nakon Gorice, Plehana i Žepča, prenijeti i u druge gradove i mjesta BiH, a već 8. veljače 2020. godine organizira se izložba, u suorganizaciji s Nadbiskupijom Salzburg, u Salzburgu u Austriji.