Izložba o bl. Alojziju Stepincu, Donji Miholjac, 28. rujna 2020.

Đakovačko-osječka nadbiskupija, Družba “Braće Hrvatskoga Zmaja” – Zmajski stol u Osijeku, te Ogranci Matice hrvatske u Donjem Miholjcu i u Osijeku organizirali su povodom proslave nebeskog zaštitnika Grada Donjeg Miholjca Sv. Mihaela Arkanđela i proslave Dana Grada Donjeg Miholjca izložbu karikatura: Alojzije Stepinac – utjecaj komunističke propagande na stvaranje negativne slike o zagrebačkom nadbiskupu. Izložba je otvorena 28. rujna 2020. godine u župnom pastoralnom centru “Ivan Vajda” u Donjem Miholjcu, gdje će biti postavljena sljedećih tjedan dana.

Otvorio ju je donjomiholjački župnik i dekan preč. Josip Antolović, pozdravljajući posjetitelje, a Igor Gavranović je ispred Ogranka Matice hrvatske u Donjem Miholjcu predstavio sudionike programa. Prof. dr. sc. Antun Tucak, profesor emmeritus osječkog Sveučilišta, dopisni član HAZU i pročelnik Zmajskog stola u Osijeku Družbe “Braće Hrvatskoga Zmaja” upoznao je prisutne sa radom kroz povijest, ističuči njen značaj i velikane koji su bili članovi Družbe. Zorislav Lukić, glavni tajnik Matice hrvatske, naglasio je između ostaloga kako ova izložba otvara teško pitanje, zašto je Hrvatska do svoje slobode morala doći tako krvavim putem. Ivica Završki, potpredsjednik osječkog ogranka Matice Hrvatske i član glavnog odbora Matice hrvatske, Zmaj Gornjogradski ukratko je obrazložio značenje i smisao postavljanja ovakve izložbe, naglašavajući kako karikature prikazane na ovoj izložbi nisu plod umjetnosti nego kako je već tada bila prisutna zloporaba medija u ideološke svrhe od strane komunističkih vlastodržaca, u čijim rukama su bili i sudovi, dok su svjedoci instruirani, zastrašivani i ucjenjivani. Prije otvorenja izložbe prikazan je originalni dokumentarni film o bl. Alojziju Stepincu iz komunističkog vremena.

Izložba je okupila velik broj posjetitelja i gostiju koje su također pozdravili gradonačelnik Grada Donjeg Miholjca Goran Aladić izrazivši veliko zadovoljstvo ponovnim pokretanjem rada Ogranka u Donjem Miholjcu, kao i predsjednik Ogranka Matice Hrvatske u Donjem Miholjcu Ivan Vlahović. je originalni dokumentarni film o bl. Alojziju Stepincu iz komunističkog vremena.

Ivica Završki, Zmaj Gornjogradski