Obilazak crte bojišnice u Domovinskom ratu – između rijeka Korane i Mrežnice, Karlovac, 5. rujna 2020.

5. rujna 2020. iz Karlovca organiziran je obilazak dijela crte bojišnice iz razdoblja Domovinskog rata, na prostoru između rijeka Korane i Mrežnice, starodobnim vojnim vozilima. Uz Povijesnu postrojbu Karlovački počasni vod ZNG-91. i Oldtimer kluba Zlatni kotač iz Zagreba, Zmajski stol u Karlovcu s glavnim nositeljem aktivnosti umirovljenim brigadirom Dubravkom Halovanićem, Zmajem Švaračkim II., bio je suorganizator tog već tradicionalnog, 18-tog po redu susreta starodobnih vojnih vozila u Republici Hrvatskoj. Pokrovitelj ovogodišnjeg susreta bila je tvrtka HS Produkt, tvornica prvog hrvatskog pištolja i jurišne puške.

Nakon pozdrava gradonačelnika Karlovca g. Damira Mandića, susret je otvorila gđa. Martina Furdek Hajdin, zamjenica župana koja obnaša dužnost župana, a koja je izjavila da je simbolika što se susret starorodnih vojnih vozila održava u gradu Karlovcu koji je upravo nastao zbog obrane i zbog vojske.

Na mjestu okupljanja, Trgu bana J. Jelačića u karlovačkoj Zvijezdi, sakupilo se 72 sudionika, stara terenska vojna vozila i motocikli. Maketari iz Opatije; Damir Batistić, Čestimir i Damjan Komarek, izložili su svoje makete borbene tehnike i odore iz razdoblja Domovinskog rata. Vojnički doručak podijeli su djelatnici i volonteri GO CK Karlovac. Sve se odvijalo po epidemiološkim uputama. Na početku sudionici su posjetili Muzej vatrogastva, Centar za beskućnike i Poslovnu zonu Korana u Karlovcu.

Putovanje je nastavljeno 40 km dugom borbenom linijom između rijeke Korane i Mrežnice gdje su se vodile teške bitke, gdje se čuvao svaki pedalj od proboja neprijatelja s druge strane, gdje se krvarilo i ginulo, gdje je Hrvatska najtanja. U Barilovačkog Leskovca, posjetili su Župnu crkvu sv. Josipa, s kojom ih je upoznao vlč. Tomislav Krajačić. Ova je crkva stradala u Domovinskom ratu i još liječi rane. Nastavljeno je putovanje do Sv. Petra Mrežničkog, gdje je organiziran objed i odmor pod šatorom koji su postavili vojnici Inž. pukovnije HV, u zelenoj oazi uz prelijepu Mrežnicu. Župnu crkvu sv. Petra predstavio je vlč. Milan Pavlek, dekan Dugareško-mrežničkog dekanata, bivši župnik kompletno razorenog Skakavca i crkve sv. Roka. O bogatoj povijesti ovoga kraja, o ilirskim i rimskim tragovima, spiljama, slapovima, starim gradovima upoznao ih je, povjesničar. g. Juraj Čunović.

Među vozilima izabrano je najstarije vozilo Jeep Ford iz 1942. vlasnika Želimira Krističevića, koji je star koliko i njegov vlasnik rođen 1942. odine. Najstariji motocikl imao je Marijan Frketić, BMW R65 iz 1979. godine. Najkompletnije opremljeno vozilo imala je gđa. Nada Tuđan, Jeep Ford iz 1943. godine. Najmlađi sudionik susreta bio je Marko Car, koji sa svojih 13 godina pomaže djedu Miji u popravljanju i uređenju starodobnih vozila.

Nastavljeno je putovanje do Duge Rese, gdje ih je dočekao gradonačelnik g. Tomislav Boljar, koji ih je u poznatom Amfiteatru upoznao sa ovim zanimljivim industrijskim gradom i počastio proizvodima obližnjih OPG-ova. Put se završio dolaskom u karlovačku Zvijezdu, odakle su i krenuli. Cijelo vrijeme pratili su ih vrijedni i iskusni policijski službenici iz PPRP Karlovac. Zamoreni, ali okrijepljeni lijepim obilaskom bojišnice i druženjem, rastali su se sa porukom za naredno druženje na 19. susretu iduće godine.

Pročelnica Zmajskog stola Karlovac,
Mirica Rapić, Zmajica Mrežnička