Javna tribina povodom 1700.-te godišnjice Milanskog edikta, 16. siječnja 2013.

Želeći dati svoj doprinos obilježavanju 1700.-te godišnjice Milanskog edikta, zajedno s Dubrovačkom biskupijom organizirali smo 16. siječnja 2013. u samostanu sv. Klare u Dubrovniku javnu tribinu: MILANSKI EDIKT KAO POČETAK NASTAJANJA NOVOG SVIJETA. Predavač na tribini bio je mons. Juraj Kolarić profesor emeritus, Zmaj Hrašćanski od sv. Jurja u Trnju i dugogodišnji Veliki meštar naše Družbe.

Uvodnu riječ na tribini imao je pročelnik stola Zmaj Lapadski II., koji je uz ostalo rekao: “Događaj o kojemu će večeras biti riječi zbio se pred punih 1700 godina i označio je ne samo prekretnicu u povijesti kršćanstva nego i prekretnicu u povijesti čovječanstva uopće. Događaj je to od velikog značenja za kršćanstvo, jer je tom odlukom cara Konstantina započelo novo doba za crkvu. Događaj je to koji dandanas ima svoje odrednice, putokaze i posljedice. 313.-tom godinom započelo je novo lice crkve, jer je njen značaj, njeno djelovanje u kristijanizaciji poganskog svijeta postalo mjerilo i način života, vrednovanje kulture u svim segmentima, a ponajviše u poimanju odnosa među ljudima. Rađala se nova kultura duha ponajprije u tada poznatom svijetu Europe, a potom svuda gdje se Crkva širila. Nakon što je punih 250 godina bila progonjena, izvan zakona Milanskim ediktom Crkva Kristova postaje slobodna, štoviše do konca 4. stoljeća postat će državnom religijom. Družba “Braća Hrvatskoga Zmaja” oduvijek se borila za pobjedu kršćanskih načela u znanosti i umjetnosti kako u javnom tako i u privatnom životu. O kršćanskom usmjerenju Družbe govori i naše geslo: “Pro aris et focis, Deo propitio” – “Za oltare i ognjišta, s Božjom milošću”. Djelujući u skladu s tim geslom Zmajski stol Dubrovnik želio je dati svoj skromni doprinos obilježavanju ovog velikog jubileja.“

Mons. Mate Uzinić, dubrovački biskup, u svojoj pozdravnoj riječi istaknuo je važnost ovog jubileja i zahvalio Družbi na inicijativi za njegovo obilježavanje. Mons. Kolarić je održao nadahnuto predavanje i odgovarao poslije toga na pitanja. Nastupio je i zbor Katedralni madrigalisti pod ravnanjem prof. Margit Cetinić, Zmajice od Katedrale.