Postavljanje spomen ploče u čast osnivaču Družbe “Braća Hrvatskoga Zmaja” u Dubrovniku i HKD Napredak-Dubrovnik dr. Nikoli Zvonimiru Bjelovučiću, 9. prosinca 2012.

Zmajski stol Dubrovnik, zajedno s HKD Napredak-Dubrovnik organizirao je postavljenje spomen ploče dr. Nikoli Zvonimiru Bjelovučiću, Zmaju Sutvidskome, osnivaču Družbe i Napretka na dubrovačkome području u njegovom rodnom mjestu Janjini na poluotoku Pelješcu

Poslije svete mise održana je tribina na kojoj je Ivan Mustać, Zmaj od Omble, između ostaloga rekao i slijedeće: “Nikola Zvonimir Bjelovučić volio je svoj narod. Dobro je poznavao njegovu povijest i iz nje crpio snagu i smjernice za svoju suvremenost. Potvrđivao je davno izrečenu mudrost starih “tko ne pozna i ne cijeni svoju prošlost ne može se nadati sretnoj budućnosti”. Vraćao je svom narodu ono, što je od njega kroz povijesni kontinuitet i primio. Rođen 1882. u Janjini, gdje je i umro 1952. Školovao se u Dubrovniku, Beču i Pragu. Odvjetničke urede imao je u Trstu, Metkoviću i Dubrovniku. Radovi su mu objavljivani u tadašnjoj JAZU, danas HAZU. Već 1910. postaje član Družbe “Braća Hrvatskoga Zmaja”, tada eminentne udruge hrvatskih intelektualaca, čije je sjedište bilo nad Kamenitim vratima, kultnog mjesta našeg glavnog grada Zagreba i dobiva zmajsko ime Zmaj Sutvidski, po svom mjestu rođenja. 1925. u Dubrovniku osniva Radni Ogranak Družbe i u njemu okuplja intelektualnu kremu tadašnjega Dubrovnika i njegove okolice. Pod geslom Pro aris et focis-Deo propitio,  “Za domovinu i obiteljske vrjednote” oplemenjuje dušu svoga naroda, obnavlja i bilježi zaboravljene ljude i događaje. 1925. promiče Milenium hrvatskoga kraljevstava na uspomenu prvog hrvatskog kralja Tomislava. Uspio je podići 70 spomen obilježja diljem Dalmacije, susjednoj BiH sve do Boke Kotorske”.

Spomen ploču su zajednički otkrili Ivan Mustać, Zmaj od Omble i Marinko Marić, Zmaj Brštanski, koji je ujedno i predsjednik HKD Napredak-Dubrovnik, a nakon toga položili su i vijenac na grob Nikole Zvonimira Bjelovučića.

Janjina, 9. prosinca 2012.