Na blagdan Velike Gospe u Sinju Družbi „Braća Hrvatskoga Zmaja“ pripala čast nositi sliku Čudotvorne Gospe Sinjske, Sinj, 15. kolovoza 2023.

Današnji blagdan Velike Gospe ostaje upisan u povijest Družbe „Braća Hrvatskoga Zmaja“ po tome što je Družba prvi put službeno sudjelovala u procesiji Čudotvornoj Gospi Sinjskoj.

Naime, prof. dr. sc. Mislav Grgić, Veliki meštar Družbe dao je povjerenje Zmajskim stolovima u Splitu, Karlovcu i Zadru za sudjelovanje i predstavljanje Družbe u ovom posebnom događaju.

Četvorici članova Družbe pripala je čast da, na dionici od 100 metara iza Petrovca, na svojim ramenima nose sliku Čudotvorne Gospe Sinjske: Milivoj Bratinčević, Zmaj Putaljski II., zamjenik pročelnika Zmajskog stola u Splitu; Žan Morović, Zmaj od svete Stošije, pročelnik Zmajskog stola u Zadru; Mladen Kuka, Zmaj Abesinski II., pročelnik Zmajskog stola u Karlovcu i član Nadzornog odbora Družbe i Ivan Mateša, Zmaj od Slovinja, zamjenik pročelnika Zmajskog stola u Karlovcu. O Bože, kako je to bio blagoslovljen i lagan „teret“.

Mir, ljubav i ponos sjali su i na licima ostalih članova Družbe koji su, ukrašeni prepoznatljivim zmajskim lentama, ponosno hodali u procesiji iza družbine zastave.

Potom je uslijedilo Euharistijsko slavlje koje je predvodio nadbiskup mons. dr. sc. Želimir Puljić, Apostolski upravitelj Splitsko-makarske nadbiskupije u inspirativnoj homiliji posebno se osvrnuo na ulogu žene u obitelji, Crkvi, ali i društvu u cjelini.

Okupljeni puk pljeskom je podržavao nadahnutu zahvalnicu omiljenog fra Marinka Vukmana, gvardijana Franjevačkog samostana u Sinju.

Nakon misnog slavlja nastavljeno je druženje uzvanika u Franjevačkom samostanu gdje su se članovima Družbe pridružili fra Gabrijel Hrvatin Jurišić, Zmaj Biokovski III. i fra Mirko Marić, Zmaj Brnaški.

Molitve i blagoslova nikad dosta:

O Gospe Sinjska, Djevo sveta,
divno Te, divno proslavi Bog!
Slave Te glasi svega svijeta.
Premila Majka puka si svog.
Na Tebi neba blista se kras,
o Gospe Sinjska, budi nam spas!
U muci ljutoj slatka nada
i rani svakoj lijek si Ti.
Teško je breme naših jada.
U Tebe pomoć ištemo svi.
Život i Radost sviju si nas,
o Gospe Sinjska, budi nam spas!
Za Tobom srce naše gori,
Marijo Majko, ljubavi svom!
Jedna nas samo želja mori,
kad ćemo k licu milomu Tvom.
Dječice svoje usliši glas!
O Gospe Sinjska, budi nam spas!

Bog nam sreću daj! – Hrvatski nek živi Zmaj!
uz zagovor ČUDOTVORNE GOSPE SINJSKE

PRIREDILI: Zmajski stol u Splitu, Zmajski stol u Karlovcu i Zmajski stol u Zadru.