Obilježena 25. obljetnica VRA “Oluja-95”, Lasinja, 2. kolovoza 2020.

2. kolovoza 2020. u Lasinji, malom mjestu na periferiji karlovačke županije, obilježena je 25. obljetnica VRA “Oluja-95” izložbom koju je organizirao PP. Karlovački počasni vod ZNG-91. pod vodstvom brigadira Dubravka Halovanića, Zmaja Švaračkog II. Suorganizator obilježavanja bio je Zmajski stol u Karlovcu.

Nakon jutarnje nedjeljne sv. mise, u novosagrađenoj crkvi sv. Antuna Padovanskog, ispred koje nas je dočekao kip blaženog Alojzija Stepinca, u DVD Lasinja otvorena je izložba posvećena Oluji. Mnoštvo prisutnih posjetilaca moglo je razgledati povijesne fotografije iz doba ratnih akcija tijekom Oluje na našem karlovačkom području, sa osobama kojih danas više nema, kartama koje govore o zapovjednim zonama, razmještaju postrojbi i crtama razgraničenja s neprijateljem, razmještaju postrojbi Unprofora, o minsko eksplozivnim napravama korištenim od strane neprijatelja, topničkim projektilima, lakom pješačkom oružju i radio uređajima.

Prikazan je i film o dočeku naših branitelja nakon Oluje u Karlovcu, gdje se spontano na noge podigao cijeli grad da bi pozdravio pobjednike.

Na izložbi je prikazan i dio aviona “Osvetnik Vukovara”, MIG 21 u kojem je s povratka nakon ratnog zadatka smrtno stradao pukovnik HRZ Miroslav Peris iz Karlovca, koji je na početku Domovinskog rata, prebjegao s familijom iz Bihaća u Hrvatsku. Pukovnik Peris je 1993. pogođen iz rakete “Strela” ispaljene s okupiranog lasinjskog područja. Dijelove aviona pronašli su pripadnici JPSP Condori-Lasinja za vrijeme Oluje na području Gvozda.

Otvorenju izložbe prisustvovali su mnogi žitelji Lasinje, uvaženi gosti iz županije, policijske uprave, prosvjete, članovi i pripravnici ZS Karlovac, pripadnici vojnih postrojbi, crkve, medija te Hrvatskog generalskog zbora. Posebnu čast iskazali su ovoj akciji svojim dolaskom general pukovnik Tomo Medved, potpredsjednik Vlade RH i Ministar hrvatskih branitelja, kao i savjetnik predsjednika republike umirovljeni general pukovnik Marijan Mareković. Svojim prigodnim govorima pred lijepim brojem posjetitelja, podsjetili su nas na zbivanja pred 25 godina koja trebaju biti upisana zlatnim slovima u našu povijest, da se ne zaborave. Podsjetili su na s nato kako se teško krvlju izvojevala ova sloboda i slobodna Hrvatska koju danas uživamo. Nakon rata i obnove, ulaska u Europu, predstoji nam period izgradnje sretnijeg, kvalitetnijeg i bogatijeg društva.

Ova proslava održala se u malom mjestu Lasinja, ratom opustošenom, razorenom, popljačkanom i s prognanim stanovništvom. Ona je dala 22 mlada života u obrani Domovine, a danas je obnovljeno, uređeno ekološki na zavidnom nivou, mjesto ugodnog života, gdje je dostignut predratni broj stanovnika, a u dječjem vrtiću već postaje tijesno. Lasinja je dokaz bolje Hrvatske. Oba generala kao i načelnik općine Lasinja posebno su se zahvalili našem zmajskom bratu Zmaju Švaračkom II., koji i dalje entuzijastički uporno skuplja ratne eksponate, postavlja izložbe, mijenja lokacije izlaganja, a sve sa ciljem da se povijest ne zaboravi, da se iz povijesti uči kako se teško krvlju, stvarala i branila Hrvatska

Pročelnica Zmajskog stola Karlovac,
Mirica Rapić, Zmajica Mrežnička