Obilježena 380. obljetnica vjenčanja Ane Katarine Frankopan i Petra Zrinskog, Karlovac, 27. listopada 2021.

U organizaciju Zmajskog stola Karlovac i Zajednice žena HDZ-a „Katarina Zrinski“ Karlovačke županije 27. listopada 2021. obilježena je 380. obljetnica vjenčanja Ane Katarine Frankopan i Petra Zrinskog u Karlovcu.

Pred 380 godina Petar i Ana svoje bračne zavjete pred Bogom, izrekli su u prostoru Crkve Presvetog Trojstva u Karlovcu u sklopu sadašnjeg franjevačkog samostana. Svoju svadbenu svečanost nastavili su u kuriji njenog oca Vuka II. Krste Frankopana Tržačkog u Karlovcu (današnji Muzej grada Karlovca), zaslužnog za dolazak franjevaca u Karlovac, da bi nakon toga se svečanost nastavila u Starom gradu Ozlju, uz brojne znamenite uzvanike toga doba.

Povjesničar Radoslav Lopašić je o svadbi zapisao:

„Bogati i slavni knez Petar Zrinski Pozove od svih strana ugledne goste na dan 27. listopada u svoj ozaljski grad, da prisustvuju vjenčanju njegovom sa duhovitom i krasnom Anom Katarinom kćeri karlovačkog generala Vuka Frankopana Tržačkoga. Iza objeda odvezu se svatovi, među kojima bijahu zastupnici vladara i mletačke republike, množina velemoža, plemića, građana, a pače vidjevahu se slobodnjaci i kmetovi, u Karlovac, gdje je obavljeno svečano vjenčanje, a sjajna gostba u kući Frankopanovoj trajaše bez kraja i konca . Pred večer drugog dana vratiše se svi koliki u grad Ozalj.“

Ana i Petar u skladnom braku imali su četvero djece, ali živjeli su u turbulentno vrijeme najezde Osmanlija na zapad i jačanje habsburškog apsolutizma u Austro-Ugarskoj Monarhiji, što je zapečatilo njihovu sudbinu i sudbinu njihove djece.

Obilježavanje je započelo u Muzeju grada Karlovca pred spomen pločom postavljenom od Zmajskog stola Karlovac 2004. godine na obljetnicu njihova vjenčanja. Iz muzeja u pratnji Ane i Petra (kostimirani glumci) prošli smo u franjevački samostan, mjestu njihova vjenčanja, gdje su se održala dva prigodna predavanja. Fra Mate Bašić nas je uveo u svadbene običaje toga doba i bračne zavjete koji su se na malo drugačiji način u to doba u crkvi odvijali nego danas.

Mirica Rapić Zmajica Mrežnička kroz predavanje na temu o obitelji Ane i Petra Zrinskog napravila je kratki presjek njihova obiteljskog života, stavljajući ovaj puta poantu na njihov kršćanski odgoj, domoljublje, na njihove trajne vrijednosti u pismenoj i duhovnoj kulturi toga doba.

Obilježavanju su prisustvovale saborske zastupnice iz Karlovca, županica Karlovačke županije, zamjenica župana, gradonačelnik grada Karlovca i gradonačelnica Slunja, članice „Katarine“ iz Ogulina, Duga Rese i Ozlja, članovi Zmajskog stola Karlovac te mnogi javni djelatnici. Nakon predavanja održana je sv. Misa za obitelj pokojne Ane i Petra Zrinskog u prepunoj franjevačkoj crkvi u Karlovcu usprkos lošijoj epidemiološkoj situaciji i pod skelama (oštećena od potresa).

Za Zmajski stol Karlovac,
Mirica Rapić, Zmajica Mrežnička