Održan koncert Mješovitog pjevačkog zbora umirovljenika “Vid Rukavina” Karlovac, Karlovac, 5. studenoga 2019.

5. studenoga 2019. godine u Gradskom kazalištu “Zorin dom” u Karlovcu, održan je koncert za pamćenje, Mješovitog pjevačkog zbora umirovljenika “Vid Rukavina” iz Karlovca, pod dirigentskom palicom svog voditelja, prof. Ratka Pogačića, Zmaja Karlovačkog od Korane. Koncert je poklon gradu Karlovcu, a na noge je podigao prepunu kazališnu dvoranu i balkon karlovačkog muzeja glazbe i kulture, “Zorin doma”.

Kroz proteklih 48 godina marljivog i predanog rada, Mješoviti pjevački zbor umirovljenika, stvorio je vrlo šarolik repertoar kompozicija klasične, svjetovne i sakralne glazbe, ali i obrade narodnih, tradicionalnih i zabavnih kompozicija, kao svojevrstan spomenar bogate tradicije zbornog pjevanja u Karlovcu.
Zenit glazbenog stvaralaštva i uspjeha tog zbora dosegnut je pod umjetničkim vodstvom skladatelja i dirigenta prof. Ratka Pogačića, pravog glazbenog virtuoza, koji je uspio udahnuti im potpuno novi duh, svojevrstan impuls u ustrajnosti ljubavi prema glazbi. Zahvaljujući tom zaigranom sanjaru i njegovoj suptilnoj sposobnosti odabira svog tima, ovaj grad ima vrhunski zbor, koji nadmašuje dobne granice, jer je u stanju doprijeti do srca.

Koncert je započeo s nekoliko sakralnih pjesama, nastavljen spletom pjesama o Karlovcu, gradu u njedrima četiriju rijeka, gradu opjevane bogate obrambene uloge u povijesti, a završen sa nekoliko rodoljubnih pjesama. Većinu pjesama posvećenih Karlovcu kao i domoljubnih napisao je sam Zmaj Karlovački od Korane. Sa zborom je pjevao i cijeli hram kulture, “Zorin dom”.

Gosti koncerta bili su Gabi Novak i Matija Dedić, koji su izveli nekoliko kompozicija Arsena Dedića.

Kroz godina svoga rada prof. Ratko Pogačić, Zmaj Karlovački od Korane, zadužio je ne samo tisuće pojedinaca s kojima je radio i koje je učio nego i grad u cijelosti. U povijesti karlovačke glazbe njegovo ime je nezaobilazno. Ostavio je trag i u Glazbenoj školi Karlovac, iz koje je kao profesor klarineta i saksafona otišao u mirovinu. Radio je u Gradskom kazalištu “Zorin dom”, a vjerojatno nije ni slutio da će jednog dana postati i ravnatelj te ustanove, kada je kao mladi podstanar stanovao u podrumu zgrade u kojoj ona danas djeluje. U okviru kazališta je osnovao glazbeni studio, a nabavio je i prvi klavir. Harmonikaški sastav Triglav, Karlovački vokalni oktet, Prvo hrvatsko pjevačko društvo Zora, Dječji zbor Cicibani, Mješoviti pjevački zbor umirovljenika Vid Rukavina, Puhački orkestar Grada, Dječji zbor Resice iz Duge Rese, Karlovačke mažoretkinje, Folklorni ansambl Matija Gubec, klapa Carolo i Karlovački tamburaški orkestar su ansambli, zborovi i sastavi s kojima je Pogačić radio, koje je osnivao ili vodio. Autor je stotina pjesama, ali i dalje vrijedno radi i sklada.

Prof. Ratko Pogačić, dugogodišnji je dirigent i umjetnički voditelj i karlovačkog Dječjeg zbora Cicibani. Na 25. Hrvatskom dječjem festivalu, održanom u Zagrebu prošle godine, u Koncertnoj dvorani “Vatroslav Lisinski. dobio je izuzetno priznanje, “Priznanje za doprinos dječjoj glazbi”, kao sedma osoba u povijesti glazbe. Koliko je vrijedna nagrada, najbolje svjedoči u kakvom se društvu glazbenih velikana, i to sasvim zasluženo, našao karlovački glazbeni pedagog i entuzijast (s maestrom Perom Gotovcem, Arsenom Dedićem, Đelom Jusićem, Jovicom Škarom, posthumno Brankom Mihaljevićem te Alanom Bjelinskim). Hvala našem zmajskom bratu što ga imamo u našem zmajskom stolu.